GoldenPass Line: Luzern – Interlaken – Montreux

De verbinding Luzern – Interlaken – Montreux draagt de naam GoldenPass Line en behoort tot de mooiste spoorlijnen van Zwitserland. Onderweg word je getrakteerd op prachtig uitzicht en passeer je zowel drie bergpassen als acht meren. Om extra te kunnen genieten van het uitzicht rijden er panoramatreinen: deze treinen hebben extra grote ramen.

Luzern – Interlaken

In Luzern start de reis met de smalspoortrein van de Zentralbahn. De eerste etappe gaat richting Interlaken. Onderweg is er onder andere uitzicht op het Vierwoudstedenmeer en de Lungerersee. Het hoogtepunt – letterlijk en figuurlijk – is het passeren van de Brünigpas (1008 meter). Het omringende berglandschap zorgt voor een fantastisch panorama. Na het passeren van de Brünigpas begint de afdaling en volgt er mooi zicht op de Brienzersee. Je kunt in Brienz ook besluiten de reis te onderbreken en een uitstap maken met de stoomtrein van de Brienz Rothorn Bahn of de reis per BLS-boot vervolgen. Zonder onderbreking duurt de reis Luzern – Interlaken ongeveer twee uur.

Voordat je start met de reis via de GoldenPass Line is het de moeite waard om verschillende dagen in Luzern te verblijven. Dan kun je bijvoorbeeld ook een excursie maken met de Pilatusbahn.

Interlaken – Montreux

In Interlaken eindigt de smalspoortrein van de Zentralbahn, maar het is niet het einde van de GoldenPass Line. Als je de GoldenPassLine niet op één dag wilt afleggen, kun je de reis in Interlaken onderbreken. Vanaf Interlaken kun je verschillende mooie dagexcursies maken. Bijvoorbeeld door met de trein naar de Jungfraujoch te gaan. Doe je dat niet? Dan stap je in Interlaken over op de BLS-trein naar Zweisimmen. Onderweg heb je onder andere uitzicht op de Thunersee.

In Zweisimmen stap je opnieuw over en heb je de keus tussen de GoldenPass Panorama met VIP-zitplaatsen of de historische GoldenPass Belle Epoque. Het stuk Zweisimmen – Montreux is misschien wel het mooiste stuk van de GoldenPass line. Je geniet bijvoorbeeld van het uitzicht op de hoge toppen van de Alpen. Maar er is meer, ook bossen en de wijnvelden van Montreux trekken aan je voorbij.

GoldenPass Classic nabij Montreux

In de toekomst gaat er trouwens een directe trein rijden tussen Interlaken en Montreux, de GoldenPass Express. Het bijzondere aan deze nieuwe toekomstige verbinding is dat deze trein gedurende de reis van spoorbreedte wisselt. Dit is mogelijk dankzij nieuwe panoramatreinen die in Zweisimmen worden omgespoord van normaal spoor tot smalspoor. Door Covid-19 is de levering van de treinen echter uitgesteld. Aanvankelijk hadden de treinen per juni 2021 moeten gaan rijden, dat is nu uitgesteld naar december 2022.

Treinkaartjes GoldenPass Line

Met de Swiss Travel Pass of Interrail kun je gratis onbeperkt reizen op de GoldenPass Line. Je hoeft geen toeslag te betalen. Reserveren is niet verplicht, maar tussen Interlaken – Zweisimmen – Montreux wel mogelijk voor ongeveer € 8. Een los treinkaartje Luzern – Montreux kost in 2021 76 CHF, dat komt neer op ruim € 70; dit is voor een enkeltje.

Kinderen tot en met vijftien jaar reizen gratis op vertoon van een Swiss Family Card. Deze is te koop bij een treinstation in Zwitserland voor 30 CHF. De kinderen moeten reizen onder begeleiding van een volwassene. Bij Interrail reizen kinderen t/m elf jaar gratis. Bij de Swiss Travel Pass kun je de Swiss Family Card gratis bijboeken. 

Tip: Rondreis Grand Train Tour Zwitserland

€906 pp

Onze tip: maak een rondreis door Zwitserland per trein. Het meest compleet is de Grand Train Tour via de mooiste spoorlijnen van het Alpenland. U reist bijvoorbeeld met de Bernina Express, Glacier Express en de GoldenPass Line. Daarnaast doet u de grootste waterval van Europa aan, en mooie steden als Luzern en Lugano. De Grand Train Tour Zwitserland is te boeken vanaf € 906 pp.

Treinrondreis GoldenPass Line

Treinrondreis.nl biedt ook een mooie zevendaagse panoramareis rond de GoldenPass aan, waarin je maximaal geniet van de prachtige Zwitserse natuur. Je overnacht in typisch Zwitserse berghotels met prachtig uitzicht. Bijvoorbeeld tijdens de eerste nacht in Caux, nabij Montreux. Tijdens de reis verblijf je ook in het autovrije dorp Mürren, in de omgeving van Interlaken. Vanaf hier kun je een dagtrip maken naar de Jungfraujoch. In de omgeving van Luzern overnacht je in het bergdorp Rigi Kaltbad. Een bootreis over het Vierwoudstedenmeer en een reis met de RigiBahnen is inbegrepen. Deze reis is beschikbaar vanaf € 790 per persoon.

Praktische informatie

  • Tussen Luzern en Interlaken rijdt elk uur een panoramatrein, deze trein wordt ook wel de Luzern Interlaken Express genoemd.
  • De GoldenPass Panoramic rijdt dagelijks, en vertrekt om 7:44, 9:44 (VIP), 11:44, 14:44 (VIP) en 15:44 uit Montreux. In de tegenrichting vertrekt de trein om 8:25, 10:25 (VIP), 12:25, 14:25, 15:05 (VIP), 17:05 en 18:25 uit Zweisimmen.
  • Per richting zijn er twee treinen met eersteklas VIP-plaatsen. Je neemt dan plaats in het voorste (of achterste) rijtuig van de trein, met uitzicht op het spoor. Voor de VIP-plaatsen is een toeslag vereist.
  • Tussen Montreux en Zweisimmen rijdt ook een historische trein, de zogenoemde GoldenPass Belle Epoque. De GoldenPass Belle Epoque vertrekt om 8:44 en 13:44u uit Montreux en om 11:05u en 16:25u uit Zweisimmen. Ook voor de GoldenPass Belle Epoque is geen toeslag verschuldigd.
  • Vanwege COVID-19 is de cateringservice gestopt.

Ter info: de GoldenPass Line is onderdeel van de treinrondreis Grand Train Tour Zwitserland.

Meer treinreizen Zwitserland

Veel gestelde vragen

This post was last modified on 15 mei 2021 23:43

Share

Recent Posts

Olympische atleten vertrekken met Eurostar naar Parijs

Vandaag vertrokken achttien atleten van TeamNL uit turnen, boogschieten en skateboarden vanuit Nederland vanaf station…

12 uur terug

NS weet dankzij ICNG langere reistijd te beperken op geteisterde HSL

De maximumsnelheid op de HSL is op een aantal delen verlaagd tot 80 km/u, vanwege…

1 dag terug

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

6 dagen terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

1 week terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

1 week terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

1 week terug