fbpx

Per trein naar de Jungfraujoch, top of Europe (via vernieuwde route)

Met de trein naar maar liefst 3.454 meter hoogte? Dat kan in Europa maar op één plek: in Zwitserland. In de omgeving van Interlaken kun je per trein namelijk naar de Jungfraujoch. Omdat dit het hoogste station van Europa is, wordt dit ook wel de Top of Europe genoemd.

Jungfraujochbahn

Jungfraujoch is het laagste punt op de bergkam tussen de Mönch (4107 m) en de Jungfrau (4158 m). Dit soort plekken zijn normaal moeilijk of niet te bereiken. Maar door de Jungfraujochbahn is dit in Zwitserland toch mogelijk.

Treinreis naar de Jungfaujoch

Alle treinen naar de Jungfraujoch vertrekken sinds 2021 vanaf de Eigergletscher (voorheen Kleine Scheidegg) maar de meeste reizigers starten hun dagtocht in Interlaken. In Interlaken neem je de trein naar Grindelwald. Sinds 2021 is er vanaf Grindelwald een directe kabelbaan naar de Eigergletscher. Vanuit daar kun je de trein nemen naar de Jungfraujoch.

Het is echter ook mogelijk om de reis volledig per trein te maken. In dat geval neem je de klassieke route en stap je in Grindelwald over op de trein naar Kleine Scheidegg. Als je aan de rechterzijde een zitplekje zoekt, heb je mooi uitzicht op de bergen. Een andere optie is om vanuit Interlaken de trein naar Lauterbrunnen te nemen en aldaar over te stappen op de trein naar Kleine Scheidegg. Dit is ook een erg mooie route. Ook hier kun je het beste rechts zitten.

Vanaf het op 2061 meter gelegen station Kleine Scheidegg brengt de Jungfraujochbahn je eerst naar de Eigergletscher, waar je overstapt op de trein naar de Jungfraujoch. Tijdens de reis overwint de trein bijna 1400 meter hoogte. Op dit ruim negen kilometer lange traject gaat de spoorlijn zeven kilometer lang door tunnels die zijn uitgehouwen in de berg Eiger. Daardoor kun je alleen gedurende het eerste deel van de reis genieten van vergezichten over het berglandschap. Verder stopt de trein op het op 3158 meter gelegen station Eismeer, waar een uitzichtpunt is waar je enkele minuten de omgeving kunt bewonderen.

Video van Rail Away, van Grindelwald naar Kleine Scheidegg.

Eindbestemming Jungfraujoch

Het mooiste uitzicht wacht je echter bij het eindpunt Jungfraujoch. Vanaf het station kun je de lift door de berg nemen naar het op 3571 meter gelegen Sphinx-observatorium om je te laten overweldigen door een panorama van 360 graden.

Omdat je de sneeuwgrens bent gepasseerd, die in de Alpen op ongeveer 3200 meter ligt, heb je op de Jungfraujoch eeuwig sneeuw. Er is een Snow Fun Park, dat tussen half mei en half oktober geopend is van 10:30 tot 17:00 uur. Daar kun je bijvoorbeeld sleeën of een klein stukje skiën. Naast het Snow Fun Park en het uitkijkplatform vind je op de Jungfraujoch restaurants, winkeltjes en informatieruimtes. Tot slot is er een ijspaleis met ijssculpturen.

Uitzicht vanaf het Sphinx-observatoriu.

Treinticket naar Jungfraujoch

De trein naar de Jungfraujoch heeft twee records op haar naam. De trein gaat namelijk niet alleen naar het hoogste station van Europa, maar het is ook de duurste treinrit. Het traject Kleine Scheidegg – Jungfraujoch is slechts 9,3 kilometer, maar een retourtje kost in het hoogseizoen 152 CHF, dat komt neer op € 141. Vanaf Interlaken kost een treinkaartje in het hoogseizoen ongeveer 235 CHF, dat is € 215. Heb je een Interrailticket? Dan krijg je 25% korting.

Adviezen

Het uitzicht op de Jungfraujoch is zeer indrukwekkend. Belangrijk is wel dat er sprake is van goed weer: bij bewolking kan het zicht tegenvallen. De trein naar de Jungfraujoch is echt een toeristische attractie die enorm veel mensen trekt. Dat is uiteraard vanwege het prachtige uitzicht, maar wie niet van massatoerisme houdt kan de attractie beter overslaan. Ook doe je er verstandig aan om pas een treinticket te kopen als de weersvoorspellingen goed zijn.

Vind je de prijs van het kaartje van de trein naar de Jungfraujoch te hoog? Dan kun je één van de andere bergtreinen nemen. In de regio Interlaken is bijvoorbeeld een uitstapje met de Schynige Platte Bahn ook leuk. Bijzonder is dat je dan met een nostalgische tandradbaan de berg opklimt. Of kies voor de stoomtrein van de Brienz Rothorn Bahn. In de regio Luzern kun je ook genieten van de Rigi Bahnen of de Pilatusbahn. Al deze alternatieven komen echter niet boven de 3.000 meter. Dat doet de Gornergrat Bahn wel. Die kun je nemen vanuit Zermatt.

Wanneer je vooral mooi uitzicht wilt hebben vanuit de trein, kun je ook een rondrit Interlaken – Grindelwald – Kleine Scheidegg – Lauterbrunnen – Interlaken maken. Dat is aanzienlijk goedkoper. Je mist dan echter wel het mooie uitzicht vanaf het Sphinx-observatorium op de Jungfraujoch.

Op Treinrondreis.nl vind je verschillende rondreizen door Zwitserland. Je reist dan veelal met de beroemde panoramatreinen, zoals de Bernina Express, Glacier Express en de Golden Pass Panoramic over de mooiste spoorlijnen. Bovendien heb je de mogelijkheid om excursies naar bijvoorbeeld de Jungfraujoch bij te boeken.

In beeld: treinreis naar de Jungfraujoch

Vanuit Interlaken neem je de trein van de Bernerland Oberland Bahn (BOB). De trein bestaat uit twee delen: een deel naar Lauterbrunnen en een deel naar Grindelwald. Beide delen kun je gebruiken om naar de Jungfraujoch te komen.

De trein baant zich een weg door het bergachtige landschap.

In Grindelwald of Lauterbrunnen eindigt de reis met de BOB en stap je over op de trein van de Wengernalpbahn (WAB) naar Kleine Scheidegg. Hier de BOB-trein in Grindelwald.

Op de reis naar Kleine Scheidegg is er mooi uitzicht.

Vanaf Kleine Scheidegg neemt de Jungfraujochbahn het over. Hier is de trein nog maar net onderweg.

De eerste twee kilometer rijdt de trein door het Zwitserse berglandschap, daarna volgt een zeven kilometer lange tunnel door de rotsen.

Onderweg wordt er onder andere bij Eismeer een fotostop gemaakt.

Bij station Eismeer is er in de rotswand een uitzichtpunt, met dit uitzicht.

Het eindpunt, Jungfraujoch, op 3454 meter.

Op het station kan het erg druk zijn, zeker als de trein nog niet gereedstaat.

Via een lift is het Sphinx-observatorium bereikbaar. Daar is er prachtig uitzicht op de omgeving.

Het uitzicht vanaf het Sphinx-observatorium.

Op de Jungfraujoch is er een Snow Fun Park. Daar kun je (tegen betaling) bijvoorbeeld sleeën.

Treinreizen Zwitserland

Veel gestelde vragen

0 0 stemmen
Artikel waardering
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kees Boer
3 jaren geleden

Daar was ik in de zomer van 1973

Biny
2 jaren geleden

Biny@ ziggo.n/l

Biny
2 jaren geleden

De Reis naar de Jungfrau joch is fantastisch

Biny Koerts -Engels Hoogezand
2 jaren geleden

Zwitserland is een prachtig land Berner Oberland is een prachtig deel van zwitserland Om te wandelen We hebben hier 41 jaarDoor gebracht

BinyKoerts- Engels Hoogezand
2 jaren geleden

WadelingSchynige Platte – First is ook fantastich

Rien van den Berg
1 jaar geleden

Wij gaan dit jaar op vakantie naar Zwiterland. Wij willen graag de treinreis van Interlaken naar de Jungfraujoch maken. Er is echter een probleem. Wij hebben een hondje en als het even kan willen we die menemen.
Kan Dat?

Andre
4 maanden geleden
Antwoord aan  Rien van den Berg

Hier ben ik ook benieuwd naar