fbpx
Foto: (c) Daniël de Ruig

Pilatusbahn: Genieten met de steilste tandradbaan ter wereld

Wil je een bijzondere ervaring? Dan is de Pilatusbahn in Zwitserland iets voor jouw. Tijdens een rit van veertig minuten legt de tandradtrein slechts vier kilometer af. Dat komt omdat de Pilatusbahn een hoogteverschil van maar liefst 1629 meter weet te overwinnen. Op een deel van de route is het stijgingspercentage 48%. Dat maakt de Pilatusbahn de steilste tandradbaan ter wereld.

Alpnachstadt – Pilatus

Je vindt de Pilatusbahn in de omgeving van Luzern, in het midden van Zwitserland. Het vertrekpunt van de trein is Alpnachstadt, aan de rand van het Vierwoudstrekenmeer. Al direct is duidelijk dat je niet met een normale trein reist. Vanwege het enorme stijgingspercentage heeft de trein een vloer in de vorm van een trap.

Omdat de Pilatusbahn een tandradbaan is, heeft de trein een extra rail voor het tandwiel. Dit tandwiel maakt het mogelijk dat de trein eenvoudig grote hoogteverschillen kan overbruggen. En dat is nodig want na vertrek uit Alpnachstadt gaat de trein direct steil omhoog. Onderweg heb je uitzicht op enorme rotspartijen, die de rit extra spectaculair maken.

Foto: AsiaTravel / Shutterstock

Adembenemend uitzicht

Aangekomen op de top van de Pilatus, ontdek je een groot uitzichtpunt waar je van een mooi panorama kunt genieten. Terwijl je uitkijkt over Luzern en het Vierwoudstrekenmeer, zie je ook de torenhoge bergtoppen van de Alpen in de verte. Rondom de top van de Pilatus zijn er verschillende wandelpaden, van makkelijk begaanbare routes tot uitdagende rotspaden. Krijg je geen genoeg van het adembenemende uitzicht? Verblijf dan een nacht in het hotel dat bij Pilatus-Kulm te vinden is.

De Pilatus is niet alleen bereikbaar per tandradbaan, maar ook per kabelbaan. Veel mensen kiezen er daarom voor om een enkeltje met de Pilatusbahn te doen, en vervolgens per kabelbaan terug te keren. Of precies andersom.

Onderdeel van een treinrondreis

De Pilatusbahn is een mooie dagexcursie bij een treinrondreis door Zwitserland. Bijvoorbeeld bij de Grand Train Tour. Op Treinrondreis.nl kun je mooie treinreizen boeken, bij een aantal reizen is de Pilatusbahn inbegrepen. Tijdens zulke reizen reis je vaak ook met Zwitserse panoramatreinen zoals de Bernina Express, Glacier Express en Gotthard Panorama Express. Zie ook ons artikel: 15 mooiste treinreizen door Zwitserland.

In beeld: de reis met de Pilatusbahn

Dit artikel valt in de categorie treinreizen Zwitserland.

Treinreizen Zwitserland