fbpx

Gratis internet in 13 Friese bussen

06 sep 2011 11:21

Vanaf september kunnen reizigers gebruik maken van gratis draadloos internet in dertien Connexxion-bussen. Het gaat om een proef. De proef komt voort uit de provinciale campagne ‘Mijn ideale bus’ waarin jongeren hun ideale bus konden samenstellen. Wifi in de bus was een sterke wens van jongeren. Aan het eind van het jaar besluit de provincie of wifi in de bus beschikbaar blijft én of het wordt uitgebreid.

De bussen die wifi aan boord hebben rijden op lijn 350 (Leeuwarden – Alkmaar), lijn 50/97 (Leeuwarden – Dokkum), lijn 66 (Leeuwarden – Ameland) en lijn 12 (stadsdienst naar NHL/Stenden). Er is voornamelijk gekozen voor bussen die een langere afstand afleggen, zodat reizigers tijdens hun reistijd kunnen internetten. In de bussen van lijn 12 zitten veel jongeren die met hun smartphone of laptop op internet surfen. Met de proef wil de provincie het openbaar vervoer beter te laten aansluiten op de wensen van reizigers.

Onderzoek
Studenten van Stenden Hogeschool doen onderzoek naar het gebruik en de waardering van draadloos internet in de bus. Ook kijken zij of het technisch voldoet. Aan de hand van de resultaten besluit de provincie of ze wifi in de bus opneemt als bestekseis in de nieuwe busconcessie. Die concessie geeft het alleenrecht om het openbaar vervoer te verzorgen in Noord- en Zuidwest-Fryslân, Leeuwarden en op Schiermonnikoog. Het aanbestedingsproject van de concessie is nu in volle gang. Maart 2012 is duidelijk welke vervoerder de concessie krijgt die op 9 december 2012 van start gaat.

Naam op de bus
De bussen van lijn 12 hebben niet alleen wifi, ze hebben ook een bijzonder uiterlijk. Twee harmonicabussen zijn beplakt met alle namen van de jongeren die hebben meegedacht over beter openbaar vervoer. De provincie wil ze op deze wijze bedanken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *