fbpx

Groningen investeert in sociale veiligheid ov

16 mrt 2015 17:24

De provincie Groningen stelt 38.000 euro beschikbaar voor de verdere uitrol van het incidenten- en analysesysteem, waarin streekvervoerders en de politie samenwerken om sociale veiligheid in het openbaar vervoer te verbeteren. Het systeem, een initiatief van Arriva, koppelt politiegegevens met geweldsincidenten aan elkaar. Resultaat: daders kunnen snel worden gepakt of een reisverbod krijgen.

In december 2014 is Arriva met de uitrol van het systeem gestart in de provincie Zuid-Holland en in Oost-Nederland."Er zijn reeds verbluffende resultaten geboekt. In de provincie Zuid-Holland is het aantal zware geweldsincidenten in bus en trein dat is opgelost gestegen van 50 naar 80 procent. Cijfers die de provincie Groningen triggerde, waardoor het nu met een fors bedrag bijdraagt aan de verdere uitrol van het systeem", legt Arriva uit in een persbericht.

Gedeputeerde Mark Boumans: “Sociale veiligheid op perrons en treinen is belangrijk voor een goed openbaar vervoer in onze provincie. Onze regionale vervoerder Arriva combineert haar eigen gegevens met politiegegevens en slaagt er zo in heel gericht notoire overlastgevers op te sporen. Ik ben er groot voorstander van om deze aanpak ook in het noorden in te voeren om zo de veiligheid in het openbaar vervoer te verbeteren. Daarom draag ik hier ook graag financieel aan bij.”

Het systeem is gebaseerd op het zogenaamde Liverpool-model, dat daar heeft geleid tot een daling van negentig procent in incidenten. In 2007 hadden ze daar bijvoorbeeld te maken met ongeveer honderdvijftig kapotte ramen per maand, op ongeveer duizend bussen. Ook voelden veel buschauffeurs zich ’s avonds niet veilig in de probleemwijken. Uiteindelijk kwam het bij de burgemeester terecht die zei: het is genoeg geweest. De vervoerders, de gemeente en de politie moeten gaan samenwerken. En dat bleek de sleutel tot succes te zijn. Dit model is gekopieerd in Nederland en op sommige punten angepast. De drie pijlers van het systeem in Nederland zijn een samenwerkingsmodel, een informatiesysteem en gerichte acties.