fbpx

GVB wil nieuwe trams bij CAF bestellen

12 sep 2016 12:04

De Amsterdamse stadsvervoerder GVB heeft na een aanbesteding het Spaanse bedrijf CAF aangewezen als voorkeursaanbieder voor de levering van een grote serie nieuwe trams. Het gaat om 63 trams, met daarbij een optie op 60 stuks extra.

De GVB is voornemens om binnenkort de order definitief te gunnen aan de Spaanse fabrikant. De aanbesteding van het nieuwe trammaterieel is uitgevoerd in opdracht van de Stadsregio Amsterdam en in samenwerking met de gemeente Amsterdam. Vorig jaar zomer werd het traject gestart. De eerste nieuwe trams zullen naar verwachting vanaf de tweede helft van 2019 in gebruik worden genomen.

"Deze aanschaf past in de verdere modernisering van ons GVB-materieel," reageert GVB-directeur Alexandra van Huffelen. Volgens haar zullen de nieuwe trams meer comfort gaan bieden, en zal ook de toegankelijkheid en betrouwbaarheid door de nieuwe trams verbeterd worden.

De nieuwe trams zullen oudere modellen vervangen en zullen onder meer worden ingezet op de vernieuwde Amstelveenlijn. Na de ontwerpfase, het opstarten van de productie, uitgebreide testen en toelating op het tramnetwerk, zullen de eerste nieuwe trams naar verwachting in de tweede helft van 2019 instromen. Naar verwachting rijden rond 2022 alle 63 nieuwe trams. Volgend kan er al kennis gemaakt worden met de nieuwe tram. Dan wordt een ‘mock-up´ van de tram getoond, een statisch model van een deel van de tram op ware grootte. 

De Spaanse fabrikant CAF bouwt op dit moment ook 120 nieuwe treinstellen voor NS. Die gunning werd 2 jaar geleden al afgerond.