fbpx

Helden reddingsactie Thalys doen hun verhaal

22 aug 2015 8:19

Drie mannen die betrokken waren bij de overmeestering van een 26-jarige Marokkaan die in de Thalys een aanslag wilde plegen, hebben naar eigen zeggen geluk gehad dat ze nog leven. Ze wisten de dader te overmeesteren terwijl hij al had geschoten en nog met het geweer in zijn handen stond.

De mannen deden zaterdag hun verhaal tijdens een persconferentie in Arras. Het zijn de Amerikaanse student Anthony Sadler, de Amerikaanse militair Alek Skarlatos en de Britse zakenreiziger Chris Norman. Daarnaast was ook de Amerikaanse militair Spencer Stone erbij betrokken. Hij ligt gewond in het ziekenhuis.

Kalasjnikov
De mannen zaten vrijdag met elkaar in hetzelfde treinstel toen ze opeens een man met ontbloot bovenlijf uit de wc zagen komen met een geweer over zijn schouder. Een treinmedewerker rende door de coupé nadat er al was geschoten, vertelt zakenman Norman. "Ik zag de man met de kalasjnikov en dook naar beneden in mijn stoel."

Slaan
De militairen Skarlatos en Stone grepen daarna meteen in. "Mijn vriend Alek schreeuwde: pak hem. Mijn vriend Spencer stond meteen op om die man te pakken, gevolgd door Alek en mijzelf", zegt student Sadler tegen CNN. "Wij sloegen hem met zijn drieën in elkaar."

Mes
Stone is volgens de drie de grote held in het verhaal. Hij rende 10 meter richting de verdachte en pakte het geweer van hem af. Samen met de drie anderen wist de militair hem te overmeesteren en tegen de grond te drukken. De man haalde echter een mes tevoorschijn en stak Stone.

Held gewond
Sadler heeft de verdachte daarna met hulp van Norman weten vast te binden. Volgens de student raakte Stone gewond aan zijn hoofd, nek en duim. Desondanks bleef hij helpen. "Zelfs toen hij gewond was, heeft hij een andere man geholpen die ook was gestoken," vertelt Sadler. Stone ligt nog in het ziekenhuis en maakt het volgens de mannen naar omstandigheden goed. "Maar als er iemand was doodgeschoten, was het Spencer geweest. We hebben geluk gehad."

Thalys Amsterdam – Parijs
Het incident gebeurde in de Thalys (9364) die op weg was naar Parijs. Een treinstel kwam uit Nederland (v. 15:17u Amsterdam), maar het incident vond omstreeks 17:50 uur plaats in het treinstel dat in Brussel was aangekoppeld. Voor veel reizigers in de trein was het lange tijd onduidelijk wat er precies aan de hand was.

Heel eng
"Plotseling rende het personeel door de trein richting de coupé waar het gebeurde." De Nederlandse Nicole zat vrijdagavond nietsvermoedend in de Thalys toen er opeens paniek ontstond. Ze was onderweg naar Zuid-Frankrijk, waar ze vakantie gaat vieren. Nicole zat niet in het rijtuig waar werd geschoten en kreeg pas in de gaten dat er iets niet in de haak was toen medewerkers van de Thalys de doorgang naar de andere rijtuigen blokkeerden. "Ik vond het heel eng. Ik dacht echt dat er wat aan de hand was toen ze de deuren barricadeerden," vertelt de Nederlandse.

Even paniek
Volgens Nicole werd er verder niks bekendgemaakt over wat er aan de hand was. Passagiers kregen een vermoeden toen er geruchten door de trein gingen. "Er ontstond even paniek, omdat een vrouw in het Engels riep dat er iemand aan het schieten was." De trein ging ondertussen langzamer rijden, maar nog altijd werd er niets omgeroepen. Pas op het station van Arras kregen passagiers te horen dat "iets was voorgevallen", maar onduidelijk bleef wat er precies was gebeurd.

Via Twitter
Drie Argentijnse vrienden op weg naar Parijs hebben helemaal niks meegekregen van het incident. Zij zaten in het achterste deel van de trein en moesten van vrienden via Twitter en sms horen wat er was gebeurd. "Zij wisten meer dan wij," vertellen David, Paolo en Guilleume. Nicole is de twee mariniers die de verdachte hebben overmeesterd erg dankbaar voor hun moedige optreden. "Want wat had er anders wel niet kunnen gebeuren."

Aangekomen in Parijs
Alle Thalys-passagiers die vrijdag werden opgevangen in Arras zijn vervolgens naar Parijs vervoerd. De laatsten van de ruim vijfhonderd reizigers kwamen rond 01.45 uur aan op station Gare du Nord en zijn volgens Thalys opgevangen door medewerkers die hebben geholpen met het zoeken naar een slaapplaats en het omboeken van reizen. Ook waren er hulpverleners die psychische hulp boden. De eerste reizigers kwamen even na 00.30 uur aan. Thalys heeft laten weten dat de Thalystreinen zaterdag volgens de gewone dienstregeling rijden.

Onderzoek
De 26-jarige verdachte was in Brussel in de trein gestapt en is volgens diverse media een bekende van de politie. Volgens de Franse radiozender France Info woont de man in Spanje en is hij aanhanger van de radicale islam. Hij is aangehouden en ondervraagd op het station in Arras. De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag onderzoek gedaan in de betrokken treinstellen. Mannen in witte pakken deden uitgebreid sporenonderzoek. De anti-terreurafdeling van het Franse Openbaar Ministerie onderzoekt het incident. Ze krijgen hulp van de autoriteiten in België.

(c) ANP