fbpx
Foto: Treinreiziger.nl/Stefan Verkerk

Hier gaan de nieuwe Sprinters rijden

De Sprinter Nieuwe Generatie (SNG) wordt sinds december 2018 officieel in de dienstregeling ingezet. Als eerste tussen Den Haag – Leiden – Haarlem, maar straks ook op tal van andere lijnen. 

Goed geïnformeerde bronnen geven aan wat de inzetplannen zijn voor de Sprinter SNG. Opgemerkt moet worden dat deze niet definitief zijn en aangepast kunnen worden. Met de huidige inzichten wordt de SNG op de volgende trajecten verwacht:

  • Vanaf december 2018 volledig tussen Den Haag Centraal – Haarlem (serie 6300)
  • Vanaf 4 februari 2019 Leiden – Hoorn Kersenboogerd (serie 3300)
  • Vanaf 8 april 2019: Groningen – Assen / Zwolle (serie 6200 / 8100), Meppel – Leeuwarden (serie 9000)
  • Vanaf 4 juni 2019: Zwolle – Utrecht (serie 5600)
  • Vanaf september 2019 Zwolle – Amsterdam – Den Haag (serie 4600)
  • Vanaf februari 2020 Rotterdam C – Gouda Goverwelle en Den Haag C – Dordrecht (serie 5000 / 5100)

Zoals aangegeven kunnen de plannen nog wijzigen. Aanvankelijk was het ook het plan om de SNG Sprinters in te zetten naar Zandvoort aan Zee en via Beverwijk naar Hoorn. Dat gaat niet door. In plaats daarvan is Den Haag – Dordrecht en Rotterdam – Gouda Goverwelle toegevoegd aan de inzet. Onderstaande kaart deelde NS in het najaar van 2017 en is dus niet meer volledig actueel. Op de kaart wordt de route van de Sprinter Den Haag – Zwolle niet goed weergegeven en ontbreekt Zuid-Nederland, omdat de treinstellen niet in Zuid-Nederland gaan rijden. (Daar rijden de nieuwe FLIRT-treinstellen).

In totaal heeft NS 118 Sprinters van het type SNG besteld. De eerste treinstellen zijn inmiddels beschikbaar, de overige treinstellen zullen in 2019 en 2020 uit de fabriek komen.

Zie ook: Review: Nieuwe Sprinter (SNG) lijkt op FLIRT-trein

Dit artikel is in oktober 2017 gepubliceerd en in december 2018 aangepast naar de nieuwste inzichten.

Bron: NS

0 0 stemmen
Artikel waardering
70 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
René
6 jaren geleden

En natuurlijk onderhouden in Leidschendam! 😉

dries molenaar
6 jaren geleden
Antwoord aan  René

Maastricht heeft net een nieuwe Sprinter werkplaats.

René
6 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Dat is voor de Flirt-3.
Ldd wordt nu verbouwd voor de SNG.

Hans Huisman
6 jaren geleden
Antwoord aan  René

Waar worden de nieuwe sprinters eigenlijk gemaakt?

Ferdi
6 jaren geleden
Antwoord aan  Hans Huisman

De treinen worden bij CAF in Spanje gebouwd.

sem
6 jaren geleden
Antwoord aan  René

en enschede

dries molenaar
6 jaren geleden

De drang en logica om in zo’n korte tijd verschillende treinen te bestellen laat zich slecht begrijpen. Nu zit in het onderhoud met verschillende types en dat is niet handig.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
6 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

SNG is als het eerste besteld, maar vanwege de lange levertijd en NS behoefte had om sneller en meer treinen te krijgen, heeft men bij Stadler een spoedorder geplaatst, zonder aanbestedingsprocedure. Dus men had liever de FLIRT niet nodig gehad.

T
6 jaren geleden

Het is vooral dat de overheid besloot de studentenchipkaart niet te stoppen maar juist uit te breiden dat NS snel met meer treinen moest komen. Vandaar de Flirt.

Teun
6 jaren geleden

En op Den Haag-Dordrecht maar voortmodderen met SGM..

Jip
6 jaren geleden
Antwoord aan  Teun

Dat materieel is van veel hogere kwaliteit dan bijvoorbeeld de Buffels die op Zwolle – Enschede/Kampen rijden, of de DD-AR op Zwolle – Utrecht en Apeldoorn – Enschede. In de randstad wordt over het algemeen de luxere treinen ingezet, terwijl in het noorden en oosten alle afdankertjes worden ingezet. Valt allemaal wel mee dus.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Jip

De nieuwe FLIRT treinen zijn in het zuiden gekomen en de nieuwe SNG treinen komen dus ook in het Noorden. Bepaald geen afdankertjes. Ik heb niet de indruk dat bepaalde regio’s doelbewust de afdankertjes krijgen. Komt denk ik vooral door logistieke afwegingen en hinder van oude treinen zoveel mogelijk te beperken.

Vincent
6 jaren geleden
Antwoord aan  Jip

Hey, ik zit lier in een “afgedankte” DD-AR waar daadwerkelijk ruimte is om fatsoenlijk te zitten dan in een overvolle opgevoerde tram waar je nog net niet uitpuilt.

Duitse Leeuw
6 jaren geleden
Antwoord aan  Jip

Juist de SGM’s zijn afdankertjes, want al zo goed als afgeschreven. Bovendien haalt SGM de baanvaksnelheid tussen DH en Dordt niet omdat de SGM voor o.a. Delft Zuid-Schiedam een te lage max. snelheid heeft.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Duitse Leeuw

De SGMm’s gaan inderdaad ook verdwijnen. Zeker als de SNG volledig geleverd is, SNG is eigenlijk de vervanging van de SGMm’s. Dus die zullen zeker ook gaan verdwijnen. Best kans dat de SLT-treinen straks doorschuiven waar nu SGMm’s rijden, maar dat is speculeren. Feit is dat SGMm op middenlange termijn zeker gaat verdwijnen.

Louis
6 jaren geleden
Antwoord aan  Duitse Leeuw

Wil de SGM,m voor al geen afdankertje noemen
het is en blijft na de mat 64 nog het beste oerdegelijke materieel wat er rondrijd gezien de leeftijd en eerlijk gezegd zit ik liever in een SGM,m dan een SLT

Ron
6 jaren geleden

De SNG start op Den Haag – Haarlem. Daarna uitbreiden naar het noorden. Proefbedrijf start medio maart 2018. Dienst vanaf september 2018. De SGMm wordt uiteindelijk vervangen maar blijft voorlopig nog rijden. Ook de SLT’s worden uiteindelijk verbouwd.
Veel mensen maken aannames die niet waar zijn. Zijn vooral negatieve zaken, want “de NS is negatief”. Overal is wat van te vinden en je kan niet iedereen pleasen, maar ik ben als machinist zeer tevreden over de trein en uitvoering zowel voor de klant als voor het personeel.

hanzeboog2012
5 jaren geleden
Antwoord aan  Ron

@Ron

NS is nu prima bezig met de instroom van Flirt, SNG en over 2 -3 jaar zal de ICNG instromen. Ja klagen over NS is op zich niet verkeerd. Maar dan moeten ze wel weten waar ze over klagen.

Ben wel benieuwd hoeveel zitplaatsen extra overblijven als SNG alle SGM en DD – AR heeft vervangen. De inbouw van SLT zal amper invloed hebben op de inzet van SNG want dat zal toch heel gefaseerd gebeuren.

Arjan Krabbenbos
6 jaren geleden

Misschien wat tips voor de toekomst Zandvoort-Amsterdam C laten doorrijden tot Zwolle. De sprinter Den Haag Centraal -Haarlem laten doorrijden naar Hoorn De trein Hoorn Kersenboogerd Leiden C verlengen naar Breda/Roosendaal en een nieuwe Hogesnelheidsboemel (nieuwe naam Sprinter!0
Vlissingen- Breda met keerpunt zijperron Breda.Dit perron lig er wel maar de voorzieningen trappen en liften nog niet. Wordt dit nog ooit uitgevoerd/

Louis
6 jaren geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Zo ver in Breda nog niks over bekend Arjan Krabbenbos
Ik ken het bedoelde perron en meeste mensen hier nommen het al het spook perron wat alleen af en toe gebruikt word door de rangeer dienst van ICD als wacht / rook plekkie

Daan
6 jaren geleden

Waarom niet in het zuiden?

fabian
6 jaren geleden

kom de nieuw sprinters ook in bussum zuid en naarden-bussum

Arjan
5 jaren geleden
Antwoord aan  fabian

Nee, je moet het in de toekomst doen met de SLT.

Teun Lukassen
6 jaren geleden

Ben zeer benieuwd naar de nieuwe SNG-stellen. Maar toch hoop ik niet dat men de keuze gaat maken, om op de voormalige SGMm-trajecten (zoals Wijchen-Zutphen) SLT in te gaan zetten. Denk dat de SLT beter gewoon een ‘Randstadsprinter’ blijven, en ingezet worden in de regio’s Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam.

Denk dat het beter kan formuleren als:
Het zuiden/oosten: FLIRT
Het noorden: SNG
Het noorden/westen: SLT (voornamelijk Randstad)

Ad
5 jaren geleden

Ik ben in ieder geval erg blij met de aanschaf van de Flirt 3 en SNG treinen. Nu kan ik eindelijk zelfstandig in en uit de trein met mijn Elektrische Rolstoel. Echt een genot.

Niels
5 jaren geleden
Antwoord aan  Ad

Kijk dat is nog eens top!

Robert B
5 jaren geleden

Er rijdt sinds vandaag een SNG-3 + SNG-4 tussen Haarlem en Den Haag (v. 6:55 uit Hlm en dan elke 2 uur, v. 7:51 uit Gvc en dan elke 2 uur)!

Robert B
5 jaren geleden

Oh, de eerste gaat al om 5:51 vanuit Den Haag.

Diego
5 jaren geleden

Jammer dat de nieuwe sprinter tussen Den Haag Centraal en Amsterdam Centraal niet stopt bij Sassenheim en Nieuw-Vennep, heb hem nu al vaak zien langsrijden bij mijn thuisstation, helaas niet gestopt, zou wel fijn zijn

Arjan
5 jaren geleden
Antwoord aan  Diego

Dat gaat hij wel doen in februari tussen Leiden en Kersenboogerd.
En is september tussen Den haag Centraal en Amsterdam Centraal (En Zwolle).

Dat hij erdoor reed waren hoogstwaarschijnlijk testritten.

Paul
5 jaren geleden

Beetje vreemd licht in die nieuwe trein, dat wel. Nog even wennen – ook voor de machinist die op Voorhout wel errug veel verder doorreed dan normaal?
Met stopcontact en USB laadpoort per paar stoelen, met WC!
Alleen nog even die omroepstem aanpassen. De manier waarop Centraal wordt uitgesproken doet ons in lachen uitbarsten.

Marjolijn Pieterse
5 jaren geleden

En het zuiden/oosten van het land krijgt dan de afdankertjes uit de randstad en het noorden?

Niels
5 jaren geleden
Antwoord aan  Marjolijn Pieterse

Onzin, ik woon ook in de randstad en wij hebben gewoon de oude rotzooi rijden.
De 4 IC’s die hier rijden zijn die opgeknapte gele dingen… (lees: alleen een likkie verf gekregen)

SRB
5 jaren geleden
Antwoord aan  Marjolijn Pieterse

Ehm nee, het zuiden en een deel van het oosten mocht juist als eerste kennismaken met de nieuwe Flirt-stellen. Waar nu nog ‘afdankertjes’ rijden zal dat ook niet heel lang meer duren.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
5 jaren geleden
Antwoord aan  SRB

Zuiden heeft inderdaad nu nieuwe treinen, alleen op de Veluwelijn en in de Sprinter Apeldoorn – Enschede rijden de oude dubbeldekkers, daar zal ook wel verandering inkomen, omdat die straks gewoon buiten dienst gesteld worden.

Niels
5 jaren geleden

Heeft iemand hier een idee wanneer de oude meuk op de kennemerroute vervangen gaat worden? (Haarlem-Beverwijk-Uitgeest-Alkmaar)
Kan er met mijn kop niet bij hoe wij (Beverwijk) van 72 IC’s per dag, naar 4 IC’s per dag zijn gegaan.
Die IC’s waren toen gloed nieuw, met toiletten en genoeg plek.
Nu zijn het oude sprinters zonder plek en WC’s.

Voorheen was ik met 23 minuten(IC) in Amsterdam CS, nu is de auto sneller dus die pak ik dan ook liever dan dat ik de trein pak.

Jur
5 jaren geleden
Antwoord aan  Niels

Buiten de spits waren de intercity’s vrijwel leeg vandaar dat ze zijn opgeheven.

J.h.dobelmann
5 jaren geleden

Waar laat ProRail de treinen die niet op kortetermijn worden ingezet?

J.h.dobelmann
5 jaren geleden

Waar laat ProRail de treinen die niet op kortetermijn worden ingezet? Zelf heb ik deze vraag nog niet gesteld !

J.h.dobelmann
5 jaren geleden

Waar laat ProRail de treinen die niet op kortetermijn worden ingezet? Zelf heb ik deze vraag nog niet gesteld !

Als je geen antwoord hebt moet je ook niet om reactie vragen

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
5 jaren geleden
Antwoord aan  J.h.dobelmann

Ik zie de vraag nu drie keer 🙂 Ik weet het niet precies, maar treinen die testritten maken kun je denk ik gewoon tegen komen op opstelsporen, en bij de Zaanstraat in Amsterdam, daar zit het onderhoudsbedrijf dat ook het onderhoud voor de SNG voor zijn rekening neemt.

hanzeboog2012
5 jaren geleden

Zie dat SNG dit jaar wordt eerst ingezet tussen Groningen – Assen – Zwolle en Leeuwarden – Meppel en daarna Zwolle – Utrecht. NS kan het beter omdraaien. Zie de klachten over de Sprinter Zwolle – Utrecht:

https://www.destentor.nl/veluwe/ellende-op-veluwelijn-treinen-lijken-van-de-stort-te-komen~a30dea41/

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
5 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Ik weet niet hoe lang de dubbeldekkers blijven rijden, ik heb dat wel vandaag aan NS gevraagd. Het kan natuurlijk zijn dat de dubbeldekkers al eerder uitstromen, voordat de SNG instroomt.

Arjan
5 jaren geleden

Ik heb begrepen dat de koplopers die nu nog in de sprinterdiensten ingezet worden plaats maken voor de SNG. De koplopers gaan elders vervolgens een aantal DDZ-diensten overnemen, zodat de DDZ de spits-diensten Alkmaar – Haarlem en Enkhuizen – Amsterdam kunnen overnemen van de DDM.

Ishaan
5 jaren geleden
Antwoord aan  Arjan

Maar de DDM is allang toch al buiten dienst genomen? Daarbij Hebben ze al toch andere sprinters/intercity’s al vervangen op die diensten?

Martin
5 jaren geleden

Ik rijd dagelijks tussen Alkmaar en Heemstede-Aerdenhout, in de avondspits nu telkens een paar minuutjes met SNG (van Heemstede naar Haarlem). De trein zit lekker (veel beenruimte, goede stoelen), rijdt lekker, maar wat maakt de apparatuur op het dak tijdens stationnementen een ontzettende herrie! In Haarlem valt het echt op – alsof er twee zware locomotieven langs het perron staan te brullen. Je hoort het zelfs vanaf spoor 8 als SNG langs spoor 1 staat. Onaangenaam veel luider dan andere treinstellen.

Cole
5 jaren geleden
Antwoord aan  Martin

Binnen schakelt heel irritant om de 1 a 2 minuten een nogal luidruchtige fan aan/uit in ieder compartiment. En de comproepster hapert inderdaad bij oa Laa, Gvm. Rijdt heel stabiel over wissels.

Ishaan
4 jaren geleden
Antwoord aan  Martin

@Martin dat is wel waar omdat toen ik Einde april De SNG op school zag ging ik schreeuwen omdat het nooit is gebeurt en het was niet gepland ook al was het zo luid met ongeveer 80 KM\H ging die Hij klonk als 3 intercity’s van 2 meter bij elkaar! 😯

Ishaan
4 jaren geleden
Antwoord aan  Martin

Mijn school was 60 m ver weg En de trein ging 80 KM\H op Spoor 1 of 2 bij eind april.EN HET KLONK ALS 3 IC’s van 2 M bij elkaar! Want ik ampe mijn schreeuw horen 😵🚃🚋🚋🚃🚃🚋🚃

Anoniem
5 jaren geleden

hoi

Marcel
5 jaren geleden

Wat mij betreft mag SNG ook rijden op het -lange- traject Rotterdam – Uitgeest.

Waarom daar niet voor gekozen eigenlijk?

Daan
5 jaren geleden

Ik reis dagelijks op het traject Delft – Den Haag. Wanneer heb ik daar de kans om te reizen in de nieuwe sprinter?

Bart de Wilde
5 jaren geleden

Wanneer komt de SNG of SLT vast tussen Hoorn en Amsterdam Centraal via Alkmaar?

Anoniem
5 jaren geleden

Iedereen die geen gebruik kan maken van de nieuwe sprinters moeten blij zijn. Wat een irritante treinen zeg. Misschien dat ze werken in de grote steden maar voor lange afstanden in het platteland (oosten van NL) werken ze totaal niet. Geef mij de oude treinen maar terug die waren 1000x beter!

Died
4 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Wat is er mis mee dan?

Ishaan
5 jaren geleden

Super stom dat de Sng In Bijna 2020 Gaat rijden bij Utrecht Centraal en Overvecht Utrecht 😩

Dennis
5 jaren geleden
Antwoord aan  Ishaan

Hij komt al vanaf Juni 2019 op dat traject, dan wordt

Er gaan twee setjes van 2 SNG-vieren rijden op werkdagen, in de diensten die beginnen met 5614/5619 en 5616/5621 (steeds 12 bij het treinnummer optellen). In het weekend twee losse stellen in andere diensten.

Died
4 jaren geleden
Antwoord aan  Dennis

Ja, waar is hij dan?

Died
4 jaren geleden

Er staat in het schema dat hij 4 juni tussen Utrecht en Zwolle zou gaan rijden.
Deze rijd er echter nog steeds niet.
Weet iemand toevallig hoe dit zit?

Ishaan
4 jaren geleden
Antwoord aan  Died

Echt he echt irritant mij collega’s en ik die in Utrecht wonen, vinden dit onzin ik wil een klacht indienen aan NS we hebben zo lang gewacht!

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Ishaan

Betrouwbare bronnen melden mij het volgende: inzet is nu voorzien in september. De bedoeling is dat de drukke treinen straks door dubbeldekkers met meer comfort worden gereden (DDZ voor de kenners), en de andere Treinen met SNG. Er is nu onvoldoende DDZ beschikbaar.

Dennis
4 jaren geleden

Nee de drukkere treinen blijven met DDAR gereden worden, alleen de andere gaan met SNG gereden worden.
En als in December extra intercity treinen komen tussen Utrecht – Amersfoort – Deventer, dan kan traject Utrecht – Zwolle Volledig met SNG gereden worden.

Dennis
4 jaren geleden
Antwoord aan  Died

Ik zat toevallig ook te kijken en zag dat die nog niet reed, ik dacht dat er vanaf 9 juni begonnen ging worden.

Hans
4 jaren geleden

Zit ik toch weer in zo’n oud DDM treinstel,
in plaats van een Sprinters Nieuwe Generatie!

Terwijl met wijzigingsblad van 9 juni de SNG die oude DDM zou gaan vervangen.

Ik hoop dat het nog gefixed wordt voordat de echte warmte komt.

Hans
4 jaren geleden
Antwoord aan  Hans

Betreft Zwolle – Utrecht CS

Dennis
4 jaren geleden
Antwoord aan  Hans

Je bedoelt DD_AR 🙂

Dennis
4 jaren geleden
Antwoord aan  Hans

En inderdaad hoop ook dat snel gefixed gaat worden, voor mij is het traject Utrecht Zwolle net andersom(Maar ook last van de hitte :P).

ruud
4 jaren geleden

Op station Haarlem kan niemand elkaar meer verstaan als deze nieuwe sprinter daar staat geparkeerd. Iedere morgen staat op perron 1 de sprinter naar denhaag daar een half uur lawaai te produceren wat niet gezond meer is voor de mensen op de perrons. In de sprinter zelf slaat is het ook onrustig door een lawaaierige van die steeds aan en uitgaat.