fbpx

Hogesnelheidstrein AGV (Automotrice à grande vitesse)

De AGV is de hogesnelheidstrein van de Franse fabrikant Alstom. De AGV kan snelheden halen van 360 kilometer per uur, dat is sneller dan de door Alstom eerder gemaakte TGV maar ook sneller dan de hogesnelheidstrein van concurrent Siemens.

De AGV is een vrij nieuwe trein. Op 5 februari 2008 werd de trein officieel gepresenteerd door de Franse president Nicolas Sarkozy. De AGV is de opvolger van de TGV, die ook door Alstom werd gemaakt. Toch is het nog niet duidelijk of de Franse spoorwegen ook haar TGV´s gaat vervangen voor AGV´s. De Franse Spoorwegen SNCF maakte onlangs wel bekend dat zij 35 of 100 nieuwe hogesnelheidstreinen zal gaan afnemen. Mogelijk zal Alstom een poging doen om de order met haar AGV binnen te halen.

AGV versus TGV
Waar de snelheid van de TGV bleef steken op 320 kilometer per uur, is de snelheid van de AGV 360 kilometer per uur. Het grootste verschil met de TGV is dat men is afgestapt van het concept van losse motorrijtuigen, voor- en achteraan de trein. In plaats daarvan zijn de motoren gelijkmatig onder de rijtuigen verdeeld, zodat er over de gehele lengte van de trein ruimte is voor passagiers. Deze nieuwe opzet resulteerde in de nieuwe naam AGV, met de A van automotrice (Frans voor treinstel). Voluit betekent AGV, Automotrice à Grande Vitesse.

Het nieuwe tractiesysteem AGV is al uitvoerig getest en resulteerde in de testrit met een aangepaste TGV op het traject LGV-Est in 2007, waarbij een topsnelheid van 574,8 kilometer per uur werd behaald. De trein verbruikt in vergelijking met de TGV 15% minder energie. Dit wordt mede bereikt door de verbeterde aerodynamica.

De AGV-treinstellen zijn leverbaar in 7-, 8-, 10-, 11- en 14-delige treinstellen.

AGV order
De AGV is als eerste besteld door het Italiaanse bedrijf Nuovo Trasporto Viaggiatori. Dit bedrijf hoopt in 2011 de aanval in te zetten op de Italiaanse spoorwegmaatschappij FS. Nuovo Trasporto Viaggiatori heeft totaal 25 AGV´s besteld, die vlak bij Napels gebouwd worden.

AGV op YouTube