fbpx

Hondekop en Muizeneus rijden Heimwee Express

09 jul 2013 14:32

De Hondekop en de Muizeneus nemen komend weekend de Heimwee Express tussen Utrecht en Amersfoort voor hun rekening. De Heimwee Express wordt is een initiatief van het Spoorwegmuseum en rijdt ieder tweede weekend van de maand. Altijd wordt er historisch materieel ingezet.

Bijzonder is dat dit keer zowel de Hondekop als de Muizeneus worden ingezet. Normaal wordt er één treinstel of locomotief per weekend gekozen.

Hondekop
De Hondekop en de Muizeneus domineerden vele tientallen jaren het Nederlandse spoorwegnet. De Hondekop werd in 1962 gebouwd bij Werkspoor in Amsterdam. De groene trein met de kenmerkende stompe neus, die officieel de Mat ´54 heet, werd al snel heel populair. De Hondekop reed tot 1996 als intercity en als stoptrein door heel Nederland. Eén Hondekop is door stichting Stibans gered en staat nu in oude luister in het Spoorwegmuseum.

Muizeneus
Voorloper van de Hondekop was de Muizeneus, die kort na de Tweede Wereldoorlog door Werkspoor in Utrecht werd gebouwd. Deze Mat ´46 was donkergroen met een rode bies. In 1983 verdween het laatste exemplaar uit de dienstregeling. Ook hier is er een exemplaar door het Utrechtse museum gered.

Komende ritten
Volgende maand zal de Hondekop weer ingezet worden bij de Heimwee Express. In september is het de beurt aan de Rode Deuvel (plan U) en in oktober zal de 1312 en de 1202 de Heimwee Express trekken. Aan het einde van het jaar is de eer aan de Blauwe Engel (november) en opnieuw aan de Muizeneus (december). Een ritje met de Heimwee Express duurt ongeveer 40 minuten en kost 3,50 euro per persoon. De ritten vertrekken om 12.25, 13.25 en 14.25 uur vanaf Utrecht Maliebaan.

(c) ANP / Treinreiziger.nl