fbpx

iDBUS: in 3 uur van Rotterdam naar Antwerpen

30 jul 2015 20:04

De bussen die iDBUS sinds vorige maand inzetten tussen Rotterdam en Antwerpen blijken een reistijd te hebben van ruim drie uur. Daarmee zijn de bussen veel langzamer dan de bussen van concurrentie. Zelfs de iDBUS Amsterdam – Brussel is sneller. Dat blijkt uit een inventarisatie van Treinreiziger.nl.

De extreem lange reistijd wordt mede veroorzaakt doordat het dochterbedrijf van de Franse spoorwegen onderweg 45 minuten stopt vanwege de rijtijdenwet. Bovendien zijn er veel wegwerkzaamheden rond Antwerpen. Daarom heeft het bedrijf voor een ruime planning gekozen. “Als in de realiteit blijkt dat de reis korter is, zal de planning worden aangepast”, zegt een woordvoerster van het bedrijf.

Op de route rijden ook bussen van Flixbus, Megabus en Eurolines. Die rekenen een veel kortere reistijd. Toch zijn ook die bussen langzamer dan de trein. De reguliere trein doet er tussen Rotterdam en Antwerpen 1 uur en 10 minuten over, de Thalys slechts 30 minuten. Of iDBUS met deze dienstregeling kan concurreren is daarom zeer twijfelachtig.

Rotterdam – Antwerpen Frequentie Reistijd Prijs (1 dag voor vertrek)*
Thalys Tot 13x p/d 32 min € 46
Intercity 16x p/d 1u en 10 min € 20,20 / € 16,60*
Megabus Tot 3x p/d 1u en 25 min € 20,00*
Eurolines Tot 5x p/d 1u en 30 min € 17,00*
Flixbus Tot 6 x p/d 1u en 35 min € 5,00*
iDBUS Tot 3x p/d 3u en 15 min € 9,00*

* Bij de bussen kan het tarief 1 dag voor vertrek verschillen. Weergegeven het goedkoopste tarief voor 1 augustus, geraadpleegd 31 juli. Bij de intercity rekent NS International 20,20 euro. Wie echter een voltarief e-ticket naar Roosendaal koopt en een NMBS e-ticket Roosendaal – Antwerpen betaalt slechts 16,60 euro.

Wel zijn de bussen vele malen goedkoper dan de trein. Zo kost een treinkaartje voor de snelle Thalys een dag voor vertrek 59 euro. Bij iDBUS betaal je – als je geluk hebt – slechts 9 euro. Volgens redacteur Hildebrand van Kuijeren zijn de bussen van iDBUS comfortabeler dan de concurrentie. “Maar de reistijd is natuurlijk ook een belangrijke factor. Dat mag best wat langer duren dan de trein. Maar ruim 3 uur voor een ritje van 100 kilometer is echt te lang.”

Grote concurrent Flixbus rekent voor het traject op dit moment meestal slechts 5 euro per enkele reis. Die bussen zijn bovendien sneller, maar hebben wel iets minder beenruimte dan iDBUS. Voor Treinreiziger.nl test Ivo Schimmel vandaag de busdienst van Flixbus (Den Haag – Rotterdam – Antwerpen). Dan wordt duidelijk of Flixbus de beloofde reistijd ook waar kan maken.