fbpx
Foto: Archief / Deutsche Bahn

Infrabel en NMBS zien koperdiefstal spoor enorm afnemen

01 aug 2014 10:32

Tijdens de eerste zes maanden van 2014 waren er 140 kabeldiefstallen op het Belgische spoor. In dezelfde periode van vorig jaar waren dat er 585; een daling van 76%. De daling komt door het vorig jaar gelanceerde Nationaal Actieplan tegen kabeldiefstal. Dat heeft de Belgische spoorbeheerder Infrabel samen met de NMBS bekend gemaakt.

Bij 97 van de 140 diefstallen was er reizigershinder. In dezelfde periode van 2013 waren er 353 kabeldiefstallen met reizigershinder. "En dit ondanks het feit dat de koperprijzen stabiel zijn gebleven", melden Infrabel en NMBS opgetogen.

Tussen 2009 en 2013 was er een echte explosie van het aantal kabeldiefstallen bij het spoor. Een gerichte aanpak om deze criminaliteit aan te pakken werpt nu de vrachten af. Sinds 2013 worden kabels bij de spoorwegen zo weinig mogelijk zichtbaar gemaakt. Daarom worden, op de plaatsen waar het kan, de kabels ingegraven en in beton gegoten. Er is sinds juli 2013 ook een nieuwe wet van kracht waarbij het verboden is om cash geld uit te betalen bij de verkoop van koper. Daarnaast zijn er ook steeds hogere geldboetes en strengere straffen voor koperdieven.

Ook de politie helpt een handje mee. "De verhoogde controleacties met luchtsteun van helikopterpiloten van de politie missen hun doel niet", legt Infrabel uit. "Elke avond patrouilleren tien veiligheidsagenten van Securail langs het Belgische spoor om het aantal koperdiefstallen nog verder te doen dalen. Sinds de lancering van het Nationaal Actieplan werden er al 243 interventies uitgevoerd door Securail."

Alhoewel NMBS en Infrabel opgetogen zijn over de daling, zijn ze nog niet tevreden. "De strijd is nog niet gestreden. Hoewel het aantal kabeldiefstallen sterk daalt, blijft waakzaamheid absoluut nodig. Op sommige plaatsen wordt nog regelmatig koper gestolen. De strijd tegen koperdieven is dus nog niet voorbij", aldus de beide spoorbedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *