fbpx

Japans spoor zet blauw licht in tegen zelfmoorden

04 nov 2009 12:56

 (Novum/AP) – In Japan plegen steeds meer mensen zelfmoord door voor de trein te springen. Om deze trend te keren gaan spoorwegmaatschappijen ertoe over perrons te voorzien van blauwe verlichting. Blauw licht zou een kalmerende uitwerking op mensen hebben.

Sinds deze maand hangen op alle 29 stations van het Yamanotetraject in Tokyo blauwe ledlampen. Het traject wordt dagelijks door acht miljoen reizigers gebruikt.

De kleur blauw heeft volgens Mizuki Takahashi, als therapeut werkzaam voor het Instituut voor Kleurpsychologie, een rustgevend effect vanwege de associatie met lucht en zee. "Het heeft een kalmerend effect op geagiteerde mensen, of op mensen die ergens door geobsedeerd zijn, wat het geval is bij zelfmoordenaars", zegt Takahashi. Wetenschappelijke onderbouwing voor het rustgevende effect van blauw licht ontbreekt overigens.

Het aantal zelfmoorden in Japan is dit jaar gestegen ten opzichte van vorig jaar, waarschijnlijk als gevolg van de economische crisis, en zal mogelijk uitkomen boven de 34.427, het recordaantal zelfmoorden uit 2003. Vorig jaar sprongen bijna tweeduizend mensen voor de trein, ongeveer zes procent van het totale aantal zelfmoorden. Bij stations van spoorwegmaatschappij East Japan Railways pleegden tussen maart 2008 en maart 2009 68 mensen zelfmoord. Dat waren er 26 meer dan twee jaar geleden. De maatschappij heeft de blauwe lampen aan het eind van de perrons gehangen, de plek waar de meeste mensen zich voor de trein werpen. Ook een andere spoorwegmaatschappij heeft blauwe lampen op haar stations gehangen.

Shinji Hira, hoogleraar psychologie aan de Fukuyama Universiteit, sluit niet uit dat de blauwe lampen het gewenste effect kunnen hebben, maar zegt dat de spoorwegmaatschappijen er beter aan zouden doen hekken langs de perrons te plaatsen, zoals op een aantal metrostations al is gebeurd. De hekken zijn voorzien van schuifdeuren, die de passagiers toegang geven tot de trein.