fbpx

Kinderen en de ov-chipkaart. Hoe zit dat?

08 jan 2017 18:58

Kinderen tot en met 3 jaar hebben geen ov-chipkaart nodig en reizen gratis. Vanaf 4 jaar is een persoonlijke ov-chipkaart voor kinderen het handigst. Kinderen t/m 11 jaar krijgen daarmee 34% korting voor de bus, tram en metro. Met de trein kunnen kinderen onder begeleiding van een volwassene gratis reizen met een persoonlijke ov-chipkaart. Mits eerst Kids Vrij is aangevraagd.

Kids Vrij is eenvoudig online aan te vragen en moet vervolgens nog bij een NS-Kaartautomaat opgehaald worden. Kinderen zonder (persoonlijke) ov-chipkaart kunnen overigens nog steeds voordelig met de trein reizen. Voor hen is er de Railrunner, het kinderkaartje van 2,50 euro. Een Railrunner kan ook gebruikt worden als kinderen reizen zonder begeleiding van een volwassene, of als er met veel kinderen wordt gereisd. Per volwassene mogen er namelijk maximaal drie kinderen met een Kids Vrij abonnement. Een railrunner is los te koop bij de NS-kaartautomaat, je hoeft geen toeslag te betalen. Het is ook mogelijk om het op een ov-chipkaart te laden (maar dus niet verplicht). Kinderen t/m 11 jaar hoeven geen toeslag te betalen voor Intercity Direct.

Voor kinderen zonder OV-chipkaart: er worden in de bus, tram en metro meestal geen losse kinderkaartjes verkocht. Dan wordt reizen met dus onnodig duur. Met een persoonlijke ov-chipkaart kun je in vergelijking daarmee dus veel geld besparen. De kaart kost éénmalig 7,50 euro en is 5 jaar geldig. Op de kaart moet een foto staan van het kind. GVB in Amsterdam heeft trouwens wel een speciale dagkaart voor kinderen. Die kost (in 2017) 2,50 euro en is te koop in de tram, bij de GVB-kaartautomaat en bij GVB seervicepunt.

Kinderen vanaf 12 jaar betalen in de regel het volle tarief. Bij de trein (in Nederland) zijn er dan geen speciale abonnementen of kortingen meer voor kinderen. Maak je een internationale treinreis? Dan kunnen oudere kinderen soms nog wel korting ontvangen. Je komt daar vanzelf achter door bij de internationale treinreis aan te geven dat je ook met een kind reist, en daarbij de leeftijd van een kind te specificeren. Voor internationale reizen kun je de ov-chipkaart dan weer niet gebruiken.

5 1 stem
Artikel waardering
9 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sylvia van Mouwerik
6 jaren geleden

Goede dag
Ik had een vraag
Mijn zoon is 12 jaar geworden
Toe ik met hem op de tram stapte zag ik dat hij nu vol tarief moet betalen.
Wij hebben stadpassen met groene stip
Ik vraag mij af of wij met de stadspas hier korting op ov kunnen aanvragen.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Sylvia van Mouwerik

Dat verwacht ik niet, maar ik ken niet de lokale regels.

André Derks
3 jaren geleden

Wat is het OV toch klantonvriendelijkheid en hoogdrempelig! Als ik een keer met mijn kleinkinderen van het OV gebruik wil maken zijn er een x aantal handelingen noodzakelijk om voor een redelijke prijs te kunnen reizen.

W.Teunissen
2 jaren geleden

Ik ben oma van een kleinkind van vier jaar. Een maal in het jaar reis ik een klein stukje met de bus. Heen en terug. Dit kind zit nooit in een bus. Heeft dus ook geen ov chipkaart. En nu? Het wordt belachelijk moeilijk gemaakt. Ik denk dat ik hem dus zwart meeneem!

B. Oomen
2 jaren geleden

Herfstvakantie en dus leuk om een keer met de bus naar de stad te gaan met de kinderen van 4 en 6. Maar om dit te regelen wordt alles behalve de kortste weg bewandelt . Waarom kan een kind niet eenvoudig mee op de OV-chipkaart van de ouders?

Jetske
2 jaren geleden

Ben oma van Jip van 9 en wil naar Nemo donderdag vanuit Uithoorn. Hoe kom ik aan een kaartje?

gr. oma Jetje

Karin
1 jaar geleden

Kinderen boven de 12 kunnen een dagkaart kopen voor de trein. De informatie dat er geen kortingen gelden voor kinderen ouder dan 12 is dus onjuist.

Kinda
7 maanden geleden

Ik wil een ov chipkaart voor mijn dochter aanvragen

Margot
7 maanden geleden

Kan ik een Kids Vrij voor mijn kleinkind aanvragen
en zo dat deze dan op mijn OVkaart erbij kan komen te staan?