fbpx

LIVE: persconferentie NS en ProRail

NS en ProRail houden zondag 14:15 uur een persconferentie over de frontale aanrijding tussen twee treinen van zaterdag.

14:35
Einde van de persconferentie. Veel informatie is er nog niet. NS en ProRail willen onder geen beding speculeren over de oorzaak van het ongeluk, maar zeggen het onderzoek af te wachten.

Op de vraag of de trein nog wel veilig is antwoordt Meerstadt dat de trein nog altijd de veiligste manier is om je in Nederland te vervoeren en dat je na de persconferentie gewoon met de trein naar huis kunt.

14:34
Er wordt gevraagd hoe erg de zware gewonden eraan toe zijn. Meerstadt geeft aan dat later deze dag de hulpdiensten of de gemeente Amsterdam een update zal geven over de gewonden.

14:31
Een vraag wordt gesteld over de snelheid van de treinen bij het ongeluk en of de treinen op tijd waren. Door Meerstadt wordt op beide vragen geen antwoord gegeven.

14:30
Er wordt gevraagd of het spoor complex is rondom Amsterdam. Marion Gout van ProRail bevestigt dat het spoor rondom Amsterdam inderdaad complexer is dan op andere plaatsen in het land.

14:29
Aan Meerstadt wordt gevraagd hoe vaak treinen op hetzelfde spoor terechtkomen. Hij geeft aan dat het steeds minder voorkomt en dat een situatie van deze ernst nagenoeg nooit voorkomt.

14:26
Er wordt gevraagd naar de recente klachten van personeel over de staat van het spoor en of dat iets met het ongeluk te maken kan hebben. Gout geeft aan dat het spoor tussen Centraal en Sloterdijk een aantal weken geleden nog gecontroleerd is.

14:25
Tijd voor vragen. De NOS vraagt hoe het kan komen dat treinen in tegengestelde richting op hetzelfde spoor terechtkomen. Gout van ProRail geeft aan liever nog geen speculaties te doen over wat er gebeurd kan zijn.

14:24
Gout betuigt steun aan alle betrokkenen. Ze geeft aan dat de spoorsector alles eraan moet doen om tot op de bodem uit te zoeken wat ten grondslag lag aan het ongeluk.

14:22
Marion Gout-van Sinderen van ProRail neemt het woord. Zij toont eveneens haar afschuw en geeft aan wat zij aantrof toen ze bij de ongevalsplaats aankwam.

14:22
Mensen kunnen bellen met het NS Special Care-team op het gratis nummer 0800 66 77 888

14:21
Meerstadt geeft aan dat de NS alle medewerking verleent aan de onderzoeksinstanties, zoals die van het ministerie. Er worden geen speculaties gedaan over de oorzaak, tot het volledig uitgezocht is.

14:20
Directieleden van de NS hebben zaterdagavond en op zondag ziekenhuizen bezocht met gewonden van het ongeluk.

14:18
Meerstadt toont dank aan alle mensen die hulp hebben verleend bij het ongeluk, zoals hulpdiensten, omwonenden, medewerkers van de spoormedewerkers zelf.

14:16
Het ongeluk gebeurde om 18:23 uur tussen de IC Den Helder – Nijmegen en de Sprinter Rotterdam Centraal – Uitgeest.

14:15
Bert Meerstadt begint namens de NS met een verklaring. Hij geeft aan dat een dag is gekomen die niemand ooit wil meemaken.