fbpx

Machiniste treinongeluk Amsterdam accepteert taakstraf

04 dec 2013 10:38

De machiniste van de sprinter die in april vorig jaar bij Amsterdam Centraal Station tegen een intercitytrein botste, gaat akkoord met een taakstraf van 120 uur. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam woensdag laten weten.

Justitie besloot de vrouw in september strafrechtelijk te vervolgen. Het OM meende dat de machiniste niet oplettend genoeg was. Bij het ernstige ongeval op zaterdag 21 april 2012 viel één dode. Bijna 200 mensen raakten gewond. Het ongeval vond plaats op het baanvak tussen Amsterdam CS en station Amsterdam Sloterdijk.

Op dat baanvak was die dag door werkzaamheden slechts een enkelspoor beschikbaar. De machiniste is een rood sein gepasseerd, terwijl ze wist dat ze een rood sein zou tegenkomen om een tegemoetkomende trein te kunnen laten passeren. Ze was afgeleid omdat ze belde met een trein voor haar over een defect achtersein. "Mede omdat het in acht nemen van seinen een hoofdtaak is van een machinist, zijn wij van mening dat dit haar strafrechtelijk is aan te rekenen´´, stelde het OM.

Justitie hield dinsdag een bijeenkomst voor de slachtoffers van het treinongeluk, waar ze tekst en uitleg kregen over het vervolgingsbesluit. Daar waren zo´n 15 mensen bij aanwezig. In de trein zaten ruim 400 reizigers.

De NS heeft alle begrip voor het standpunt van de machiniste, "gelet op de publiciteit en persoonlijke belasting die er bij zo´n zaak komt kijken´´. Het was voor de werkneemster een zware persoonlijke afweging, verklaarde een woordvoerder. Als de machiniste de taakstraf niet had geaccepteerd, had ze zich voor de rechter moeten verantwoorden. 

Wel blijft de NS erbij dat de taakstraf "een erg zware stap´´ is geweest van het OM. Volgens het vervoersbedrijf was er sprake van veel verschillende omstandigheden. "Machinisten doen naar eer en geweten hun werk en geen enkele machinist rijdt ooit bewust door rood.´´ 

Eerder hadden onder andere FNV Spoor, Maatschappij voor beter OV en Treinreiziger.nl kritiek toen bekend werd dat de machinist strafrechtelijk vervolgd zou worden. "Bijzonder is ook dat de machiniste wel, maar ProRail niet wordt vervolgd. ProRail is verantwoordelijk voor het niet aanwezig zijn van het moderne ATB VV-systeem en voor de ongelukkige planning doordat ook een vertraagde goederentrein de flessenhals bij Amsterdam mocht passeren" reageerde Voor Beter OV voorman Rikus Spithorst destijds. 

(c) ANP