fbpx

Mansveld wil NS geen sancties opleggen om Fyra

19 jun 2013 20:41

Voorlopig gaat staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) niet over tot sancties voor NS, nu de hogesnelheidstrein Fyra is uitgevallen. "Een trein die er niet is, gaat van een sanctie niet rijden", zei ze woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

"Zodra er treinen zijn kan ik gaan handhaven´´, aldus de staatssecretaris. Eigenlijk had NS al per april 2007 met hogesnelheidstreinen moeten rijden. Naar verwachting van NS zullen nieuwe hogesnelheidstreinen vanaf medio 2020-2022 instromen. Volgens Mansveld is handhaven tot die tijd dus niet mogelijk.

Tussen Amsterdam en Breda rijdt overigens al wel een tijdelijke treindienst, de Fyra V160. Die trein is veel vaker te laat en veel vaker vertraagd dan NS in 2001 beloofde. Ook hier heeft het ministerie van Infrastructuur nooit willen handhaven. Voor de tijdelijke treindienst Den Haag – Brussel zijn er speciale normen gesteld. Die trein mag 14x vaker uitvallen dan de Fyra. Ook mag de trein veel vaker vertraagd zijn. 

Wel heeft Mansveld NS en Belgische vervoerder NMBS gewaarschuwd dat ze vanaf 1 oktober, als er een alternatief is voor de Fyra, zal gaan handhaven. 

Voor GroenLinks is het Fyra-debacle aanleiding om drie keer excuses te eisen voor het geklungel met de Fyra. Excuses aan de reiziger, excuses aan de belastingbetaler en excuses aan de gewone medewerker van NS. Dat zei Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren woensdag aan het begin van een lang debat over de Fyra. De PVV sloot zich daar bij aan.