fbpx

Meer jonge slachtoffers op overwegen

20 sep 2013 9:34

Dit jaar zijn er al acht slachtoffers te betreuren op overwegen. De helft van de slachtoffers is rond de achttien jaar. Een flinke stijging ten opzichte van de afgelopen drie jaar. Onoplettendheid, haast en gebruik van (kop) telefoons zijn vaak de oorzaak van fatale ongevallen. 

Waar het aantal dodelijke ongevallen onder jongeren in 2010, 2011 en 2012 nog rond de nul of één per jaar was, is dat aantal in 2013 al vier (het totaal aantal slachtoffers op overwegen staat dit jaar op acht). Een zorgelijke ontwikkeling. Cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) laten zien dat 75% van de jongeren gebruik maakt van telefoons of mp3-spelers in het verkeer. Dit maakt de kans op ongevallen in het verkeer en dus op overwegen volgens het SWOV 40% groter. Ongevallen op overwegen zijn in de meeste gevallen fataal. Eerder dit jaar overleed een jongen van 18 jaar op een overweg. Hij had een koptelefoon op en hoorde de trein niet aankomen.

Ook dit jaar waarschuwt ProRail jongeren voor de risico’s van gevaarlijk gedrag en onoplettendheid op overwegen, de oorzaken van bijna alle overwegongevallen. De campagne staat dit jaar in het teken van ‘misleiding’. 

Ook staan Buiten Gewoon Opsporingsambtenaren van ProRail op diverse locaties in het land om jongeren te waarschuwen voor de gevaren op overwegen, op de radio is een nieuwe radiospot te horen en via jongerensites wordt een filmpje verspreid. Voor scholen is er een lesprogramma beschikbaar: www.pazzup.nl