fbpx

Meer reizigers per OV in stadsregio Rotterdam

07 jun 2012 16:38

Het gebruik van het openbaar vervoer in de stadsregio Rotterdam is vorig jaar met enkele procenten gestegen. Vooral metrolijn E tussen Rotterdam en Den Haag trok veel meer passagiers. Dit blijkt uit de jaarrapportage van de stadsregio Rotterdam. De punctualiteit van het OV voldeed in de regio in 2011 nog niet.

Qbuzz, dat busvervoer uitvoert in een aantal gemeenten rondom Rotterdam, meldde een stijging van 2,5% van het aantal instappers. Connexxion, dat het busvervoer verzorgt op Voorne Putten, zag het aantal passagiers met 1,1% stijgen. De RET (metro, tram en bus) zag een toename van 3% instappers in de metro en een specifieke groei van 15% op metrolijn E.

Aantallen
Gemiddeld waren er in 2011 per dag ruim 215.000 instappers in de metro, 115.000 in de tram en 92.000 in de bus. Op werkdagen liggen deze aantallen aanzienlijk hoger.

Punctualiteit
Wat betreft de punctualiteit van vertrek bij het begin van een rit scoort geen enkele vervoerder in de regio Rotterdam een voldoende. Het komt nog vaak voor dat bussen en trams te vroeg vertrekken.

  • 88% van de RET en Qbuzz bussen start op tijd. Bij Connexxion (Voorne Putten-Rozenburg) bedroeg het percentage 90%.
  • 76% van de trams start in Rotterdam op tijd.
  • 92% van de metro´s is bij de eerste vertrekhalte op tijd.

Momenteel heeft de stadsregio geen mogelijkheid om boetes op te leggen als de vervoerders de afgesproken resultaten niet halen, maar dat zal wel kunnen in de nieuwe busconcessie voor Rotterdam en omstreken die in december ingaat.

Moeilijk te verklaren
Stadsregiobestuurder Jeannette Baljeu, die verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer, is in het algemeen tevreden over de resultaten. "De gevolgen van de bezuinigingen die we in december 2011 moesten doorvoeren op het aantal buslijnen zijn hierin nog niet zichtbaar. Ik ben niet tevreden over de punctualiteit van de bussen en trams. Ze rijden nog vaak te laat of te vroeg. Ik begrijp goed dat bussen en trams vertraging kunnen oplopen, maar te vroeg vertrekken is heel moeilijk te verklaren."