fbpx

Minder zwartrijders in metro Amsterdam

 (Novum) – Het aantal zwartrijders in de Amsterdamse metro is flink gedaald sinds de invoering van de OV-chipkaart. Dat meldt een woordvoerder van vervoersbedrijf GVB maandag. Reed in maart vorig jaar nog 13,1 procent van de reizigers zwart, inmiddels is dat 4,4 procent, zo blijkt volgens de woordvoerder uit metingen die sinds augustus zijn gehouden. Het zou ook veiliger zijn geworden om met de metro te reizen.

De poortjes voor de chipkaart op de Amsterdamse metrostations sloten in augustus. Sindsdien moeten mensen een OV-chipkaart gebruiken om erdoor te kunnen. Daarvoor hielden controleurs bij de ingang naar de stations in de gaten of reizigers hun strippenkaart wel hadden afgestempeld of een geldig abonnement hadden. Bij niet alle ingangen stonden echter altijd controleurs, aangezien daarvoor wel erg veel controleurs nodig waren geweest. "De poortjes en de OV-chipkaart hebben ervoor gezorgd dat het aantal zwartrijders nu nog verder is teruggeschroefd", zegt de woordvoerder.

Ook toen de OV-chipkaart het enige vervoersbedrijf werd in de Rotterdamse metro, nam het aantal zwartrijders volgens de RET af. Daar nam het aantal zwartreizigers af van tien naar vier procent.