fbpx

Minimaal tot en met maandag problemen op het spoor

04 feb 2012 23:11

Na twee dagen van problemen op het spoor door winterse omstandigheden, is het einde nog niet in zicht. Tot en met minimaal maandag 6 februari moeten reizigers rekening houden met vertraging, uitval van treinen en extra volle treinen. Dat hebben de Nederlandse Spoorwegen en ProRail zaterdagavond laten weten.

Zaterdagmorgen bleek dat het Nederlandse spoorsysteem niet bestendig is tegen strenge vorst.Tegen de verwachtingen in, kon de treindienst niet normaal opgestart worden. Op een tal van plaatsen bleken de wissels niet meer te werken. Dat kwam volgens ProRail door "extreme ijsvorming", waar wisselbranders niet tegen op kunnen. Ook ontstond er een stroomstoring in Flevoland. "´Min 22 is gewoon een temperatuur waar onze elektronica niet immuun voor is" stelde een woordvoerdster van ProRail in een reactie. 

Betreuren
In een persbericht erkent ProRail niet te zijn opgewassen tegen de huidige kou. "We zien dat bij deze lage temperaturen de grenzen van ons spoorsysteem en techniek zijn bereikt. De overlast die hierdoor is veroorzaakt voor reiziger en vervoerders betreuren wij zeer", aldus ProRail.

Voorzorg
Gezien ook de komende nachten strenge vorst wordt verwacht, hebben ProRail en NS uit voorzorg nu de dienstregeling ook aangepast voor de komende twee dagen. Daarmee hopen NS en ProRail om "voorspelbaar treinverkeer mogelijk te maken". Concreet ontstaat er meer ruimte, en ontstaan er minder snel files als er minder treinen rijden. Daardoor hopen ProRail en NS de voorspelbaarheid te vergroten. Maar een ander gevolg zal zijn dat de treinen die wel rijden veel voller zullen worden. 

Beheersbaar
"Met de aangepaste dienstregeling doen we er alles aan om te kunnen blijven rijden en situaties zoals vrijdag en zaterdag zoveel mogelijk te voorkomen", aldus ProRail. Of dat zal lukken zal de komende dagen blijken. Vrijdag was er immers ook een uitgedunde dienstregeling, maar die kon niet voorkomen dat het treinverkeer in de Randsatd compleet vastliep. In verhouding met de nooddienstregeling van vrijdag worden de komende dagen meer treinen geschrapt. Vrijdag waren ProRail en NS onvoldoende in staat realtime om over te schakelen op een pendeldienstregeling. Ook zaterdag verliep dat niet zonder problemen.

Gestrand
Aan het begin van de middag waren meer dan duizend wanhopige reizigers op Utrecht CS gestrand. Ook op Amsterdam CS, Rotterdam CS en Den Haag CS reden veel minder treinen dan de dienstregeling voorschrijft. Reizigersorganisaties Rover en de Maatschappij Voor Beter OV eisen dat minister Schultz van Haegen woord houdt en de NS beboet voor de steeds terugkerende onregelmatigheden bij winters weer. De VVD, PVV en GroenLinks hebben vrijdag al een spoeddebat aangevraagd.

NS
Een woordvoerder van de NS weerlegt dat het probleem bij de organisatie ligt. "Al onze treinen doen het. Maar als het spoor, de wissels en de bovenleidingen niet werken, kan de NS niet rijden."