fbpx

Minister: tempo met afschaffen strippenkaart

26 feb 2011 12:16

Het afschaffen van de strippenkaart moet niet langer worden uitgesteld. De fraude met de OV-chipkaart is beheersbaar. Het in stand houden van twee systemen naast elkaar zorgt daarnaast voor forse extra kosten voor de provinciale en lokale overheden. Dat schrijft minister van Verkeer Melanie Schultz van Haegen (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerder besloot de minister de afschaffing van de strippenkaart in Zuid-Holland uit te stellen. Vanaf begin februari zou in de provincie alleen nog met de OV-chipkaart kunnen worden gereisd, maar de Kamer had geëist eerst de frauderisico´s te onderzoeken. Schultz van Haegen legde zich daarbij neer.

De Kamer kwam eind januari met het verzoek nadat bleek dat de chipkaart heel gemakkelijk te kraken is. In haar brief geeft de minister vrijdag aan dat eventuele fraude per jaar maximaal negen miljoen euro kost op een totale omzet aan reizigersopbrengsten van ruim twee miljard euro.

De minister wil op korte termijn met de Tweede Kamer gaan praten over de uitkomsten van het fraudeonderzoek. Daarna wil zij groen licht geven voor het afschaffen van de strippenkaart in Zuid-Holland.