Nieuwe treindienst Maastricht – Aken toch uitgesteld
03 dec 2018 17:07
Komende zondag had het zover moeten zijn: de start van de treindienst Maastricht – Aken. Maar op het laatste moment is duidelijk geworden dat dit toch niet gaat lukken. Vanaf zondag zijn treinreizigers vanuit Heerlen aangewezen op vervangende bussen naar Duitsland. Wanneer de nieuwe trein nu geïntroduceerd gaat worden heeft Arriva niet bekend gemaakt.
Toelatingsprocedure vertraagd
Eigenlijk zou de nieuwe verbinding zelfs starten in Luik, maar al eerder werd bekend dat dit niet per 9 december gaat lukken. Arriva vertelde toen dat de trein per ingangsdatum 2019 wel zou gaan rijden tussen Maastricht en Aken, maar dat lukt ook niet. “In Duitsland moest voor het nieuwe materieel in combinatie met de nieuw aangelegde infrastructuur op het traject nog een goedkeuring worden verkregen. Helaas heeft ook de goedkeuring voor Duitsland vertraging opgelopen waardoor de treinverbinding pas later zal starten”, zegt Arriva in een verklaring.
Teveel druk
Pas vandaag werd duidelijk dat de Duitse toelating niet tijdig afgerond ging worden. Dat is opmerkelijk, omdat Arriva eerder tegenover Treinreiziger.nl stelde dat de toelating in Duitsland rond was. “De oplevering van de benodigde infrastructuur en het daarna pas kunnen inzetten van de testritten geeft teveel druk op het correct afronden van de gehele procedure. Hierdoor vertraagt de start van de treinverbinding. Vanaf 9 december zullen de reizigers op (een deel van) het traject tijdelijk met bussen worden vervoerd”, aldus Arriva in een verklaring.
Tests pas net gestart
De tests op de nieuwe infrastructuur zijn pas afgelopen weekeinde gestart. “Het uitstel heeft echter niets te maken met de eerste testresultaten”, zegt Arriva desgevraagd. De vervoerder zegt dat het bekend was dat de planning krap was, maar Arriva ging er aanvankelijk van uit dat het wel zou lukken. De testritten in de eerste week van december, die voor materieel en de nieuwe infrastructuur waren voorzien, gaan gewoon door. De reizigersactie die de start van de lijn zou symboliseren (één dag gratis reizen op 16 december) vervalt en zal op een later moment worden aangeboden.
Geen vervangende treinen
Eerder ging Arriva er ook van uit dat de oude treindienst zou blijven bestaan als de nieuwe treindienst niet per 9 december zou kunnen starten. Dat is echter niet van toepassing, omdat het uitstel te kort voor het ingaan van de nieuwe dienstregeling duidelijk is geworden. De Arriva-treinen waren al opgenomen in de nieuwe dienstregeling. Daarom wordt nu gekozen om de treindienst tijdelijk te vervangen door bussen. Hoe lang dat gaat duren is onduidelijk. “Dit uitstel van de start is zeker geen afstel”, benadrukt Arriva.
Uitstel België
Medio november werd al duidelijk dat België de goedkeuring voor het nieuwe materieel niet zou afgeven. De belangrijkste reden daarvoor was dat de nieuwe treinen niet voorzien zijn van het nieuwe veiligheidssysteem ERTMS, zoals België eist. Arriva: “De nieuwe treinstellen zijn wel voorzien van de huidig geldende veiligheidssystemen zoals die in de drie landen worden gehanteerd. Ze zijn bovendien voorbereid op de inbouw van ERTMS, zodra dit systeem op de spoortrajecten operationeel is en er ook een kabinetsbesluit is voor het aanleggen van ERTMS in Nederland (voorzien in 2019).”
Volgens mij staan er in Nederland nog genoeg DM’90 treinstellen waarvan een aantal ook Duitse beveiliging heeft. Dus het inzetten van bussen hoeft niet nodig te zijn. En als ze niet naar Duitsland mogen, zet ze dan in op de Maaslijn want ook daar doet Arriva het bijzonder goed.
De Buffel? Die is net officieel uit dienst gehaald.
Arriva moet met NS materiaal gaan rijden?
Waarom niet? Het is gewoon een kwestie van willen. Volgens mij staan alle vervoersbedrijven in dienst van de landelijke of provinciale overheden en als die overheden eisen dat er een oplossing komt dan hebben zowel Arriva als NS zich maar te schikken.
Ik weet ook niet of het leasen van DM ’90 treinen binnen een week rond is, laat staan van Arriva machinisten opleiden om met de treinen te mogen rijden. Het is onbekend hoelang het uitstel is, maar ik heb de indruk dat ze bij Arriva uitgaan van weken ipv maanden, dan wordt het een heel gedoe om de leasing en opleiding te regelen terwijl de toelating misschien inmiddels al rond is. Maar vanuit het perspectief van de reiziger: eens.
Ok, ik hoor nu bij de overige reacties dat ze ook geen toestemming hebben, maar dat ter zijde.
Die Duitse beveiliging is weer verwijderd toen de stellen niet meer naar Aken hoefden te rijden.
Dat wist ik niet, bedankt voor de informatie.
Onmogelijk, de aangepaste stellen hebben uiteindelijk, na een tijdje in dienst geweest te zijn, geen duitse goedkeuring ontvangen.
Arriva is van de DB en de DB zou willen dat ze konden presteren als de NS. Het is echt geen vast gegeven dat commerciële bedrijven beter presteren dan staatsbedrijven. Zie hier één van de vele voorbeelden.
Inderdaad, Arriva vindt zichzelf zo fantastisch. Intussen knijpen ze personeel en klanten uit, het geld moet ergens terugverdiend worden uiteraard.
Ik reis regelmatig met de treinen van Arriva. Met name in het noorden van het land; tussen Groningen en Leeuwarden en verder Friesland in. Ik heb bepaald niet de indruk dat ik als klant uitgeknepen word. In veel opzichten vind ik Arriva beter presteren dan NS. Juist op en via de (voorgenomen) lijn naar Aken, zorgt Arriva ervoor dat reizigers goedkoper naar en in Duitsland kunnen reizen met de trein. Ik zie totaal niet hoe de reizigers daar uitgebuit zouden worden.
Overal is de tevredenheid toegenomen dus dat is niet te danken aan Arriva. En ik hoor verdacht vaak op de Maaslijn dat men zou willen dat de NS weer terug.
@Fred Emmer
NS was van plan diverse diesellijntjes op te heffen, omdat ze op zichzelf geen winst opleveren. Het concessiemodel is er gekomen om sluiting te voorkomen. Zonder andere vervoerders waren er op zulke trajecten inmiddels dus überhaupt geen reizigers meer om tevreden of ontevreden te zijn.
Als Arriva wel rendabel op de Maaslijn kan rijden dan kan de NS dat ook, de eventuele winst zou zelfs terug gaan naar de Nederlandse staat i.p.v. naar Duitsland. Arriva rijdt daar niet om geld toe te leggen. Beweren dat er dan nu geen reizigers meer zouden zijn is pure kul, feitelijk en aantoonbaar onjuist.
Al die omstandigheden zijn hetzelfde. Stations, reizigers, rails, beveiliging en treinen en een andere firma kan het goedkoper dan die firma die afgehouwen en mensen met kennis hebben? Dus dan kan alleen de conclusie zijn dat Arriva minder geld uitgeeft aan hun reizigers of werknemers.
gebouwen en mensen
@Guiseppe. NS is een log bureaucratisch bedrijf, waarbij veel kosten in de managementlagen verdwijnen. Arriva is wat dat betreft veel dynamischer en meer kostenefficiënt. Op de lijnen zelf bespaart Arriva kosten middels eenmansbediening. NS houdt onder druk van de vakbonden vast aan zowel een machinist als conducteur per trein. Dat brengt veel hogere operationele kosten met zich mee.
@Fred Emmer. De trajecten waar Arriva rijdt, worden provinciaal gegund is, tegen een prijs die het minste subsidie kost. NS en Abellio (ook NS) hadden ook kunnen bieden, maar hebben dat niet gedaan of niet scherp genoeg. Op andere concessies mag/mocht NS, zoals algemeen bekend, niet inschrijven vanwege fraude bij de gunning in Limburg. Veel van de lijnen die aan Arriva zijn gegund, waren onder NS ten dode opgeschreven. Vooral op de Arriva-lijnen in het noorden was dat het geval. NS was daar voor het laatst actief onder de naam NoordNed. Op basis van de zwaar onrendabele exploitatie, werden de aandelen van NoordNed aan Arriva verkocht. NS was blij dat het van deze loden last af was; flink schrappen in de lijnen leek een noodzaak. Er was sprake van om alles behalve de lijn Groningen-Leeuwarden te sluiten. Sinds Arriva de boel heeft overgenomen is er op alle lijnen een flinke verbetering van de kwaliteit, frequenties en reizigersaantallen. Er is zelfs een lijn bijgekomen en gesproken wordt over nog meer extra spoor. En in plaats van afstoten, weet Arriva overheden te overtuigen het spoor flink te verbeteren.
@Fred Emmer
Niet alle lijnen zijn rendabel te krijgen, maar zijn wel nodig om voor de toevoer van reizigers naar andere lijnen te zorgen, die daardoor wel rendabel zijn. NS had echter in de jaren ’90 concrete plannen om een aantal magere lijnen te sluiten. De overheid heeft dat voorkomen door dan maar een andere vervoerder te zoeken om de bediening over te nemen, waar nodig tegen betaling van het bedrag dat NS vroeger intern door moest sluizen van de drukke naar de rustige lijnen. Was dat niet gebeurd, dan waren die lijnen nu gesloten en waren daar logischerwijs nu geen reizigers meer, wellicht op een paar toeristen op een railfiets na.
NS kan geen regionale lijnen rijden, veel te hoge personeelskosten met hun vaste conducteurs.
Maar met goedkeuring in Nederland (neem ik aan), dan had men toch ook via Landgraaf tot Eygelshoven Markt kunnen rijden?
Benieuwd waarom dat niet overwogen is.
Ook geen slecht idee. De origineel geplande dienstregeling zoveel mogelijk uitvoeren.
Voor zover ik weet is er in Eygelshoven Markt geen keerspoor. Bovendien zouden reizigers vanaf daar alsnog met de bus moeten. Dat levert dan twee extra overstappen op, want de bussen rijden voor zover ik weet alleen Heerlen-Herzogenrath. Op Herzogenrath-Aachen bestaan 4 verbindingen per uur, uitgevoerd door het moederbedrijf van arriva.
Een keerspoor is in Eygelshoven-Markt niet noodzakelijk omdat daar nog steeds enkelspoor ligt. De trein zou daar dus zonder problemen kunnen kopmaken. En al zou de trein daar moeten keren, enkele honderden meters verderop ligt het rancordement Haanrade. Het station Eygelshoven-Markt ligt erg ongunstig voor treinvervangend vervoer. Dat zal dan ook meteen de reden zijn waarom er tussen Heerlen en Aachen busvervangend vervoer zal zijn.
Tja.. wat een soap. Waarom het voorgenomen treinverkeer Maastricht-Landgraaf niet in takt laten en daarop volgend een busdienst vanaf Landgraaf naar Herzogenrath? Busverkeer van Heerlen- Landgraaf houdt het meest op.
@Erik Creugers
Om een trein kop te kunnen laten maken, moet ook het seinstelsel erop ingericht zijn dat er een trein ter hoogte van het station van richting verandert. Dat is bij kleine stations (die dan officieel halte heten) meestal niet het geval.
Correctie op mijzelf: de bussen rijden tot Aken. Hier is het “Ersatzfahrplan” te vinden:
https://avv.de/de/aktuelles/neuigkeiten/zugverbindung-aachen-maastricht-startet-erst-nach-dem-9-dezember
Gegeven het feit dat de IC Eindhoven-Heerlen vanaf 9 december a.s. om ’11/’41 in Heerlen binnenkomt is dit dus een krappe overstap. De bus vertrekt namelijk om ’48 en het is wel eventjes lopen van station Heerlen naar de opstapplaats van de treinvervangende bus.
Als de LIMAX gaat rijden is het vertrek in Heerlen om ’43. Hoewel de overstap IC-LIMAX in Heerlen naar verwachting cross-platform is, plant DB voor een reis Eindhoven-Aken een half uur extra in. Waarschijnlijk is de beoogde overstap niet IC-LIMAX, maar die van arriva-stoptrein op LIMAX. Die zijn namelijk allebei van dezelfde vervoerder. Het is niet aannemelijk dat een vervoerder op een vertraagde trein van de concurrent gaat wachten, ook niet als de vervoerder de vertraging van de concurrent zelf veroorzaakt heeft (bijvoorbeeld omdat de stoptrein te laat is).
Ik heb ROVER en Voor Beter OV hierover al ingelicht,. Hopelijk gaan zij er werk van maken dat het ARRIVA-tarief al gaat gelden. Vooral reizigers met Dal, Weekend- en AltijdVrij betalen zo meteen het gelag. Zij moeten niet alleen extra overstappen, ze zijn ook langer onderweg en moeten nu ineens terugvallen op het (veel) duurdere AVV-tarief. De oplossing is simpel. Laat ARRIVA-controleurs op de aansluitende DB-regiotreinen meerijden, of geef de controle-teams zolang een kaartlezer en een cursusje van 1-2 middagen hoe met deze apparatuur om te gaan. Simpele oplossingen waar de reiziger niet nog meer de dupe van wordt. Geld is er wel: er hoeven zolang geen treinen van ARRIVA helemaal tot Aken te rijden.
Waarom zouden NS kortingskaarten op Arriva treinen moeten gelden?
Omdat NS van de overheid het monopolie heeft gekregen op landelijk geldige treinvervoerbewijzen en tevens de plicht die aan te bieden. Omgekeerd moeten die andere vervoerders die vervoerbewijzen accepteren.
Wat mij betreft is het krom en onnodig om alle andere vervoerders van NS afhankelijk te maken (op dit en andere terreinen), maar momenteel is het niet anders.
NB waarom zou een voorziening opgehangen moeten worden aan de kortingstarieven van reizigers die weinig willen betalen.
Ik vind het verheugend nieuws dat je uiteindelijk wel met de chipkaart naar Aken kunt. Op de Arriva website staat namelijk: “Of je nu voor je werk of voor de mooie stad met zijn diverse activiteiten naar Aachen wilt, je kunt ook grensoverschrijdend met je eigen OV-chipkaart reizen. Je hebt geen internationaal vervoerbewijs nodig.”
Kennelijk komen er dus in Aken toch chipkaartpaaltjes, wat volgens een eerder bericht op treinreiziger niet zou gaan gebeuren.
Jammer vind ik wel dat de trein niet in Aachen Schanz gaat stoppen, dat zou een bezoek aan de binnenstad van Aken makkelijker maken.
@RH&DR-fan:
Met de OV-chipkaart van en naar Aken, dat is nu al mogelijk. Afgelopen zondag nog ingecheckt bij de 44 op Aachen Bushof, was geen probleem. En een paar maanden terug heb ik ingecheckt in Aachen Schanz toen ik daar op de 350 naar Maastricht stapte.
Echter, in jouw quote kan ik niet afleiden dat er ook in-/uitcheckpaaltjes op de Duitse stations komen. En dat ik dus met de OV-chipkaart ook met de LIMAX naar Aken kan reizen (waarschijnlijk wel in de bussen die de LIMAX voorlopig vervangen). Ook de arriva-site zwijgt hierover. Dat in-/uitcheckpalen in Herzogenrath, Aachen West en Aachen Hbf een welkome plus zijn, is een ander thema.
Wat betreft het niet-stoppen in Aachen Schanz: vanaf Schanz en Hbf zijn de looproutes naar het centrum ongeveer even lang. Maar vanaf Hbf gaan wel meer bussen richting het centrum.
Op de Arriva-website, regio Limburg, Acties&nieuws, 21 november 2018 staat het volgende bericht: “Verleg je grenzen met Arriva Nieuwe directe treinverbinding naar Aachen Binnenkort reis je ook heel gemakkelijk met de trein naar Aachen. Maak kennis met de RE18: een geheel nieuwe en directe grensoverschrijdende treinverbinding van Maastricht naar Aachen. Of je nu voor je werk of voor de mooie stad met zijn diverse activiteiten naar Aachen wilt, je kunt ook grensoverschrijdend met je eigen OV-chipkaart reizen. Je hebt geen internationaal vervoerbewijs nodig.” Ik neem aan dat er dan ook chipkaartpaaltjes komen op de stations in Duitsland waar de trein stopt.
Op Aachen Hbf komen er in-/uitcheckpaaltje aan weerszijden van de tunnel, in Aachen Westbf. Op het perron en in Herzogenrath op perron 2/3.
Stel je voor dat NS plots niet zou starten met een aangekondigde nieuwe lijn. Kijken of iedereen dan zo relaxed zou reageren.
Klopt! Nederland zou te klein zijn.
Klopt, de vorige keer leverde dat zelfs een parlementaire enquête op.
Tja, een betaalbare frequente HSL die in 2007 werd beloofd en nu straks 2021 laatste deel wordt geboden van het alternatieve plan, zonder betaalbare frequente HSL naar België. Thalys is betaalbaar, maar niet voor lastminutes reizen, dat naar België echt een must is.
Dat gebeurd toch met grote regelmaat? Nederland is niet te klein, alleen na het jarenlang ge-emmer op de HSL. Maar met grote regelmaat worden treindiensten ook bij NS uitgesteld, neem de tienminutentrein, neem Leeuwarden – Meppel, neem het toch schrappen van de aangekondigde doorkoppeling Rotterdam – Utrecht – Houten.
Hoe verging het NS (onder de naam Abellio) bij aanvang van de lijn Arnhem – Düsseldorf? Voor zover ik mij herinner, verliep het daar vooralsnog veel ellendiger dan het zich voor deze lijn laat aanzien op de route van Maastricht naar Aken.
@ Annemiek
Abellio had ook veel kinderziektes bij aanvang van de treindienst Arnhem-Dusseldorf. Maar dat heeft niet heel lang geduurd en de treindienst is niet volledig geschrapt zoals dat nu wel het geval is met deze Arriva-trein. Inmiddels loopt de treindienst probleemloos en naar mijn ervaringen een groot succes.
Ik zie hier in het algemeen geen relaxte reacties, maar toch veel negativiteit.
Mijn observatie plaatste ik toen de altijd-boos-mensen nog niet gereageerd hadden 🙂
Heel jammer. Ik verheugde me op de directe trein die het idiote overstappen op Herzogenrath – waar de reizigersinformatie minimaal is – overbodig zou maken. Iedere keer dat ik daar was zag ik vertwijfelde toeristen met bagage sjouwen en hopen dat ze de goede aansluiting naar Aken kozen. Nu wordt het slechter, op drukke dagen met de bus de file in.
Afgelopen weekend was ik daar nog onderweg. De overstap in Herzogenrath naar Aken is niet cross-platform (3 -> 1). De liften van en naar de perrons zijn zo langzaam dat de kans bestaat dat je de aansluiting niet haalt. Ik haalde de aansluiting wel, maar zag vanuit de RB20 de RB33 (die wel vanaf spoor 3 vertrok) eerder vertrekken omdat die vertraging had (wordt ook niet omgeroepen).
Op de terugweg al diverse keren een uur in de kou gestaan omdat de RB20 5 minuten vertraging had en de RE18 naar Heerlen niet wilde wachten.
Nee, dan kun je beter via Aachen Bushof reizen en bus 44 nemen, of met bus 350 naar Maastricht. Weliswaar langzamer, maar direct en je kunt in Aken al inchecken met je OV-chipkaart (als er tenminste een arriva-bus rijdt en geen ASEAG-bus).
Ronduit een idiote situatie. Arriva is onderdeel van de DB en de DB heeft voldoende materieel dat is toegelaten in Nederland en België. Misschien niet het modernste materieel, maar het kan rijden.Eventueel wordt tijdelijk met Duits dieselmaterieel gereden.
Het is echt weer een staaltje van onkunde om op dit baanvak de treindienst Maastricht — Aken eens op tijd gereed te hebben. Ik heb er geen worden voor. Mijn hoge verwachting is weer eens teniet gedaan, jammer.
Het is een algemeen probleem met de goedkeuring van treinen in verschillende landen. Abellio, die bij NS hoort, had hetzelfde probleem op de route van Düsseldorf naar Arnhem. (bijna een half jaar te laat)
Goh wat zijn we hier verbaasd over zeg, had echt niemand zien aankomen of verwacht…
Het gaat er niet om wie er rijdt, met wat voor type trein. Het gaat erom dat er een efficiënte trein rijdt.
Als reiziger komt die gedoe over als geklungel van de bovenste plank.
Wie maakt een einde aan deze klucht?
Het lezen van dit artikel is nauwelijks mogelijk door de irritante reclamepop-ups onderaan het scherm. Graag alleen stilstaande reclames, en niet dat getreiter onderaan, met balken die zich niet laten wegklikken. Dank u.
Hear, Hear.
Ik ben blijkbaar dus niet de enige die me er aan stoort.
Snap ik. We moeten ergens ons brood mee verdienen, en Webads verkoopt daarom voor ons het reclame materiaal. Het hoort wel weggeklikt te kunnen worden. Je hebt ook Adblocker die reclames blokkeert, natuurlijk zijn wij daar minder enthousiast over. Het kan ook links onzichtbaar maken van bepaalde adverteerders, bijvoorbeeld de spoordeelwinkel.
Bureaucratische rompslomp is een irritante gevolg als treinen tussen meerdere landen toegelaten moeten worden.
Neem de Eurostar 320 Londen – Amsterdam v.v. Het toelaten en het regelen van een incheckterminal duurt langer dan het ontwikkelen en testen van de HST. Nu weer een trein dat tussen drie landen toegelaten moeten worden.
En dan willen ze de trein steeds meer promoten als alternatief voor de auto/vliegtuig. Tsja zo schiet het niet op.
Ik vraag mij af welke van de reageerders tot nu toe, direct belang heeft bij en/of in de treinverbinding waarvan het artikel rept.
Anders gesteld, hoevelen van hen zouden dagelijks, of nagenoeg frequent, op die verbinding reizen, waardoor zij zich er zo over opwinden?
Vast niet veel. Maar de trein gaat in een behoefte voorzien, daarvan ben ik overtuigd. En je mag er ook iets van vinden, ook al ben je niet direct belanghebbende.
Het zijn steeds weer grote blunders en kortzichtigheid van de eerste orde. Het was al jaren bekend dat Eurostar zou gaan rijden naar Amsterdam, alsmede de treindienst Luik – Maastricht – Aken. Van tijdsplanning heeft men zeker nog nooit gehoord.
De reacties en soc-media worden inderdaad veel te hoog aangeslagen. Twitter wordt boos zegt men dan waarbij het gaat om enkele tientallen opinies terwijl er 17 miljoen Nederlanders zijn.
Dat geldt hier ook. De reacties zijn er vooral om de reactanten bezig te houden en het verkeer op de website een beetje op gang te houden. Ook al is het nutteloos verkeer voor de adverteerders.
Ik woon in Maastricht, maar ben maar deels belanghebbende. De trein is zo traag dat de frequenter rijdende bus naar aachen nog steeds de betere optie is. Naar Luik was wel fijn geweest, maar dat zal wel even duren.
Ook ik sta er wel negatief in. Alle extra treinen ten spijt, het OV in limburg is er niet beter op geworden met Arriva in mijn ervaring. Dit omdat veel dingen niet meer aansluiten, en ik wordt gek van het eindeloze overchecken en gebrek aan rechten wat erbij hoort.
Die dingen zijn in de discussie hier natuurlijk niet heel relevant, maar het gebrek aan vertrouwen maakt wel dat ik ook over de drielandentrein denk; “wat een profesionals zijn het toch”.
Kortzichtige reactie: Eurostar zou aanvankelijk gaan rijden maar geen check-in in Nederland krijgen. Reizigers zouden de trein in Brussel moeten gaan verlaten. Probleem is nu vooral politiek. De voorzieningen zijn klaar.
Wat betreft Luik – Maastricht – Aken heeft Arriva altijd gezegd te mikken op dienstregeling 2019, maar dat de planning krap was. Dat komt mede omdat de infra in Duitsland later is opgeleverd dan aanvankelijk gepland: pas 30 november. Arriva heeft toen toch dienstregeling 2019 als streefdatum aangehouden. Dat is te ambitieus gebleken. Het is vooral jammer dat dit zo laat duidelijk is geworden.
Als ik tijdens mijn Eurostar treinreis er onderweg uit moet voor controle,( Brussel in eerste instantie )dan hoeft het voor mij niet meer. Had tijdig er in voorzien dat dit gewoon in Nederland plaats kan vinden. Maar helaas.
Arriva is goedkoper omdat Hettinga en consorten hun personeel uitknijpen.