NS blijft tijdens avondklok doorrijden (met bestaande dienstregeling)

De Nederlandse Spoorwegen blijven tijdens de voorgenomen avondklok doorrijden om reizigers met een cruciaal beroep of geldige reden te kunnen vervoeren. Ook de rest van het openbaar vervoer zal gedurende de avondklok blijven rijden.

Eigen verantwoording

De verantwoordelijkheid om te bepalen of een reis wel of niet noodzakelijk is, ligt bij de reiziger. Dit geldt ook wanneer de avondklok is ingegaan. Pedro Peters, voorzitter OV-NL: “Wij doen een nadrukkelijk beroep op onze reizigers om zich te houden aan alle maatregelen van het kabinet.”

Dienstregeling

NS is voornemens de huidige dienstregeling te handhaven gedurende de avondklok. Een woordvoerder van het spoorbedrijf wijst op de beschikbaarheidsvergoeding die ov-bedrijven van het kabinet ontvangen. Het prijskaartje van de veelal lege treinen wordt dus niet aan de reiziger doorberekend.

Overigens rijden er sinds november al geruime tijd minder treinen dan normaal. Sinds november wordt ongeveer 10% van de treinen geschrapt.

Of alle andere vervoerders ook de reguliere dienstregeling blijven hanteren is onzeker. “Zodra de overheid duidelijkheid geeft over het ingaan en de tijden en voorwaarden van de avondklok, kunnen vervoerbedrijven en hun opdrachtgevers kijken of dit gevolgen gaat hebben voor de dienstregeling, zoals het aanpassen van frequenties” zegt OV-NL in een verklaring.

Steun Tweede Kamer

De avondklok is bedoeld om onder andere het aantal verplaatsingen terug te dringen. Uit cijfers van onder andere Translink blijkt dat er nu veel meer verplaatsingen zijn dan tijdens de eerste golf. Dat geldt ook voor de avonduren. De bedoeling is dat de avondklok daar verandering in brengt. Het kabinet komt met extra maatregelen omdat er zorgen zijn over de Britse variant van het coronavirus.

De avondklok gaat naar verwachting vanaf zaterdag of zondag in, al gaat de maatregel alleen door als er voldoende steun is in de Tweede Kamer. Dat is op dit moment nog niet duidelijk. Daarom spreekt het kabinet van een voornemen. Het is de bedoeling dat de avondklok geldt van 20.30 uur tot 4.30 uur.

Meer op Treinreiziger.nl

This post was last modified on 20 januari 2021 15:48

Share

Recent Posts

Lelylijn, open toegang en meer internationaal treinverkeer opgenomen in hoofdlijnenakkoord PVV, NSC, VVD en BBB

In het hoofdlijnenakkoord dat is opgesteld door de formerende partijen PVV, NSC, VVD en BBB…

4 dagen terug

Onderzoeksraad trekt conclusies na treinongeluk Voorschoten: onvoldoende aandacht voor veiligheid

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en…

5 dagen terug

Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken vanwege gebrek aan animo

Vanwege enorm gebrek aan animo is de Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken. Gemeentes…

1 week terug

Siemens levert materieel voor nieuwe hogesnelheidslijn tussen Los Angeles en Las Vegas

Het Amerikaanse treinconcern Brightline heeft bekendgemaakt dat Siemens de voorlopige uitverkorene is om materieel voor…

2 weken terug

NS doet oproep aan internationale reizigers: stem op Joost Klein

Joost Klein vertegenwoordigt Nederland deze week op het Eurovisie Songfestival en met zijn hitsong Europapa…

2 weken terug

Hogesnelheidstesten Flevoland van de baan

De langdurige testperiode voor hogesnelheidstreinen op de Hanzelijn en Flevolijn gaat definitief niet door. In…

2 weken terug