fbpx
Foto: Stefan Verkerk/Treinreiziger.nl

Helft OV-reizigers blijft weg in 2020

06 jan 2021 10:03

Het gebruik van het openbaar vervoer is vorig jaar door toedoen van de coronacrisis zo goed als gehalveerd. In totaal is er vorig jaar ongeveer 660 miljoen keer ingecheckt met de ov-chipkaart, tegen bijna 1,3 miljard een jaar eerder.

Aanvankelijk groei

Ruim 40 procent van het aantal check-ins vond plaats in de eerste elf weken van het jaar, toen er nog geen coronamaatregelen waren. Dat blijkt uit een analyse van OVPro van cijfers over de inchecktransacties, die worden bijgehouden door Translink en CBS. De maanden januari en februari waren nog iets drukker dan een jaar eerder. Vanaf woensdag 11 maart, toen de eerste ingrijpende landelijke coronamaatregelen werden aangekondigd, zette de forse daling echter in.

Sindsdien lag het ov-gebruik gemiddeld ruim 60 procent lager ten opzichte van 2019. April was veruit de rustigste maand, met ongeveer 16 miljoen check-ins. Normaal gesproken wordt er in die maand per week alleen al 26 miljoen keer ingecheckt. De drukste maand voor het ov tijdens de coronacrisis was september, al was het aantal check-ins nog altijd bijna de helft ten opzichte van een jaar eerder.

Stads- en streekvervoer

Eerder maakte NS al bekend vorig jaar 55 procent van het aantal reizigers verloren te hebben. In de cijfers van Translink zijn alle check-ins inbegrepen, van zowel trein, tram, bus als metro. Dit betekent dus dat het aantal reizigers in het stads- en streekvervoer iets minder hard gedaald is dan bij NS.

Overigens hebben ook andere modaliteiten te maken met een enorme daling. Zo meldt Schiphol dat het aantal reizigers met ruim 70 procent is gedaald.

Tot 2025

Wat betreft de cijfers van Translink: het aantal check-ins staat niet gelijk aan het aantal reizigers. Iemand kan voor één reis meerdere keren inchecken, bijvoorbeeld bij een overstap naar een andere vervoerder. Of bijvoorbeeld iemand die met twee bussen reist.

De verwachting is dat het nog meerdere jaren zal duren voordat het gebruik van het openbaar vervoer weer op het niveau van 2019 ligt. Als de coronamaatregelen achter de rug zijn, zullen naar verwachting meer mensen weer reizen met het ov. Maar de verwachting is niet dat alle reizigers dan direct terugkomen. Eerder liet NS al weten pas rond 2025 weer op het niveau van 2019 te zitten. Door de nieuwe lockdown zal dit eerder later dan eerder zijn.

(c) ANP / Treinreiziger,nl

Andere artikelen op Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
dries molenaar
3 jaren geleden

Dat gaat nog wel even duren. Je kan ook nergens naar toe.

De beste wensen voor 2021.

Arjan Krabbenbos
3 jaren geleden

Je hebt weinig keus om ergens heen te gaan. Hooguit voor werk of bezoek aan familie en vrienden. Alles zit potdicht of is geannuleerd. Hopelijk gaat alles met het voorjaar weer geleidelijk weer open. Laten we hopen dat we vanaf medio 2021 weer wat normaler onze levens kunnen gaan leiden. De eerste vaccinaties zijn vandaag gezet in plaats van pas komende vrijdag 8 januari 2021. Alle beetjes helpen dus even doorzetten en hopelijk later dit jaar weer het oude normale leven!

Baardstaart
3 jaren geleden

De beste wensen allemaal.

Mixje van diverse oorzaken
1) Lockdown
2) Essentiele/Noodzakelijke reizen
3) Thuiswerken
4) Horkerige NS/OV-directeuren
5) In mei kon iedereen al met de auto weg, terwijl OV-reizigers tot eind juni moesten wachten
6) Ondanks dat het nuttige bescherming is, jaagt de mondkapjesplicht ook mensen uit het OV.
7) Besmetting/Corona-angst in OV.

Bonus, omdat dit geen echte uitjager is, maar wel een kleun. – Roemruchte OV=OK campagne.

Frans Eekhout
3 jaren geleden

Reizen gedaald ?, dan “reizen” we toch gewoon via Youtube bijvoorbeeld Cabview Holland, of kies je trein, of bestemming in binnen- of buitenland en bekijk de wereld zonder mondkapje vanaf je luie stoel, geen gedoe met in- en uitchecken en altijd “eerste klas” en nog zo goedkoop ook en kies vervolgens de stad, streek, hotel en “geniet” van de wereldse aanblikken zonder echt van huis te hoeven gaan en nog ontspannen ook. Als men dan na uren YouTube films kijken echt hoognodig op reis wilt of moet dan alleen als men verantwoord veilig en gezond op pad kan gaan in een van de onderbezette middelen van openbaar vervoer. En ik, maak iedere avond een leuke trein-, vlieg, of bootreis zonder poespas, want nu op reis gaan daar pas ik voor dankzij het “reisalternatief” dat YouTube heet. Wie voor werk of zaken met het OV moet, Sterkte en kom Veilig en Gezond op je bestemming aan ! Youtube, daar gaat een wereld voor je open… (en niet alleen voor reisfilms, maar ook voor andere leuke en interessante dingen).

Peter
3 jaren geleden

Ja dat komt door Rutte dat ik niet mag reizen met de trein en ik heb een jaar abonnement voor de trein dus weg geldt