fbpx

NS heeft belangstelling voor Eurostar aandelen

18 dec 2014 12:57

De Nederlandse Spoorwegen hebben onlangs hun interesse kenbaar gemaakt in het belang van veertig procent in Eurostar dat de Britse overheid te koop heeft aangeboden. Dat heeft een woordvoerder van NS donderdag gezegd.

Of het tot een bod komt, is volgens de woordvoerder van NS nog onduidelijk. Mocht dat wel zo zijn, dan zal het spoorbedrijf in elk geval niet alleen het hele belang van 40 procent kopen. Samenwerking met een of meerdere investeerders behoort tot de mogelijkheden, aldus NS.

Behalve de Britse overheid zijn ook de Belgische en Franse spoowegen (NMBS en SNCF) aandeelhouder. Londen liet al ruim een jaar geleden weten af te willen van het belang in Eurostar en zette het enkele weken geleden formeel in de etalage. Volgens de Franse krant Les Echos wordt binnenkort een shortlist gepubliceerd met vijf kandidaten, waaronder ook een groep Chinese investeerders. 

Met name de belangstelling uit China valt volgens het dagblad slecht bij de Franse spoorwegmaatschappij SNCF, die met 55 procent grootaandeelhouder is van Eurostar. De onderneming zou overwegen gebruik te maken van haar voorkeursrecht om het belang van de Britse overheid zelf te kopen.

Tegenover persbureau ANP wilde NS niet ingaan op de beweegredenen van het spoorbedrijf om te willen instappen bij Eurostar. Vanaf december 2016 gaat Eurostar een treindienst Amsterdam – Londen verzorgen. 

Eerder liet een woordvoerder van NS al weten interesse te hebben in een aandeel van Thalys. Dat is nu nog in handen van DB, SNCF en NMBS. DB is echter een "slapende" aandeelhouder. NS zou belangstelling hebben om dat aandeel over te nemen.

(c) Novum / Treinreiziger.nl