fbpx

NS laat commissie kijken naar chroom-6-verf

04 sep 2015 17:52

De Nederlandse Spoorwegen laten een commissie kijken naar de gevolgen van de giftige chroom-6-verf die voorkomt in verflagen van oude treinen. Het bedrijf heeft, sinds dat nieuws woensdag naar buiten kwam, gemerkt dat bij medewerkers zorgen leven.

"NS vindt het belangrijk dat (oud-)medewerkers kunnen vertrouwen op alle maatregelen die zijn en worden getroffen en dat er volledige duidelijkheid komt over eventuele gezondheidsrisico´s nu en in het verleden," liet een woordvoerder vrijdag weten.

Het roestwerende chroom-6 is een zeer giftige, zelfs kankerverwekkende stof die ook nog eens slecht voor het milieu is. Als iemand maar een klein beetje inademt kan dat veel ongemakken veroorzaken. Als werknemers voldoende beschermingsmaatregelen in acht nemen, levert het geen gezondheidsrisico op, zei de NS woensdag. De spoorwegen willen echter volledige zekerheid en duidelijkheid, vandaar toch de inrichting van een commissie van onafhankelijke deskundigen.

Over de precieze opdracht en de samenstelling van de commissie wordt door de NS nog overlegd met de sociale partners. Het RIVM en Bureau Beroepsziekten hebben al laten weten mee te doen, en ook het ministerie van Infrastructuur en Milieu wordt bij het onderzoek betrokken.

Bij Defensie is de chroom-6-verf ook gebruikt en daar hebben zeshonderd medewerkers zich gemeld met gezondheidsklachten. Chroom-6 wordt pas gevaarlijk wanneer mensen de verf verwijderen.

(c) ANP