fbpx

NS leidt reiziger door Oostvaardersplassen

06 sep 2016 12:43

Treinreizigers die tussen Almere en Lelystad reizen, kunnen vanaf woensdag horen wat ze zien als ze uit het raam kijken. Met een speciale app op hun telefoon kunnen ze dan luisteren naar een audiotour voor wat volgens de reizigers zelf het mooiste tracé van Nederland is.

"Er was bij ons discussie onder machinisten en conducteurs over wat de mooiste plek was om te werken," zegt Erik Kroeze van de Nederlandse Spoorwegen. "We hebben het toen voorgelegd aan de reizigers en we wilden met de uitkomst van die verkiezingen wat bijzonders doen." Circa 4400 reizigers brachten hun stem uit, van wie 37 procent de route door het natuurgebied de Oostvaardersplassen als mooiste bestempelden.

Een kwart vond het tracé door de Limburgse mijnstreek tussen Sittard en Maastricht het fraaist en ook de reis door het duinlandschap tussen Haarlem en Zandvoort scoorde goed. Trajecten waar NS niet rijdt, deden niet mee aan de verkiezing.

"Zo´n audiotour is misschien vooral voor forensen leuk. Zo horen ze wat ze elke dag zien zonder dat ze er weet van hebben." De tour, ingesproken door oud-politica Erica Terpstra, werkt voor reizen in beide richtingen. "De app is gebaseerd op je locatie," verklaart Kroeze.

Om de omgeving extra goed te kunnen zien, deelt de NS de eerste weken verrekijkers uit bij het treinkaartje. "We kunnen moeilijk voorspellen hoeveel mensen de app op hun telefoon downloaden, maar we hebben 20.000 verrekijkers om uit te delen."

Staatsbosbeheer, de beheerder van de Oostvaardersplassen, is volgens Kroeze heel enthousiast over de tour. "Maar we hebben vooraf geen contact gehad met partijen langs het spoor. Als ze toevallig worden genoemd is dat mooi meegenomen voor ze, maar ze hebben er zelf geen belang in."

De verkiezing heeft de meningsverschillen over het mooiste tracé intussen niet laten verstommen. "Het heeft zoveel discussie losgemaakt, dat we erover denken om dit volgend jaar weer te doen."