fbpx
Foto: NS

NS: Treinreizen voor jongeren 12 – 18 jaar wordt (tijdelijk?) fors goedkoper

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaat treinreizen voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar flink goedkoper maken. Die maatregel komt voort uit de vernieuwde strategie van NS. De spoorvervoerder komt in de zomer met twee nieuwe jongerenkaarten. Het betreft een pilot van een half jaar.

50 tot 60 procent goedkoper

Zo kunnen jongeren straks een Dal Dagkaart kopen voor slechts 7,50 euro. Ook kunnen jongeren voordelig een weekend vrij abonnement nemen voor slechts 15 euro per maand. NS bekijkt na een half jaar hoe populair de nieuwe jongerenkaarten zijn. Mocht het succes tegen vallen dan kunnen de kaarten ook weer verdwijnen.

Volgens NS zorgt het nieuwe tarief ervoor dat jongeren 50 à 60 procent goedkoper uit zijn. Achter de goedkope kaartjes zit een strategie. Volgens NS-bestuurslid Tjalling Smit moet de trein een “logische keuze” worden voor een nieuwe generatie reizigers. “Jongeren die naar familie, een concert of sportwedstrijd gaan, worden vaak met de auto gebracht. Zonde natuurlijk”, zegt hij. “Jongeren kunnen straks betaalbaar en zelfstandig op pad, de ouders hoeven niet meer hun auto te pakken en het is nog duurzaam ook.”

Proef Dal Voordeel abonnement

Het is niet voor het eerst dat NS jongeren probeert in de trein te krijgen. In 2018 konden jongeren voordelig een Dal Voordeel abonnement nemen, voor slechts 15 euro per jaar. Dat was ook een proef. Alhoewel NS die proef destijds een succes noemde, is er toen geen vervolg op gekomen. Het spoorbedrijf gaf toen aan in gesprek te zijn met andere vervoerders, om met een blijvend aanbod te komen. Maar gedurende anderhalf jaar is dat er niet gekomen.

NS-woordvoerder Erik Kroeze zegt dat de ervaringen van de proef van toen nu zijn meegenomen. “Uit onderzoek blijkt dat jongeren heel graag een los kaartje willen kopen, zonder ergens aan vast te zitten. Dat bleek uit de ervaringen uit de eerdere proef”, vertelt hij. Het spoorbedrijf denkt daarom dat vooral de losse dagkaart goed zal scoren. “De intentie is om dit structureel aan te bieden, maar we houden een slag om de arm omdat we een product willen bieden dat populair is”, voegt Kroeze eraan toe.

Meer jongeren met de trein

NS verwacht dat jongeren met het nieuwe aanbod vaker de trein zullen nemen. NS heeft onder 1087 jongeren en ouders van jongeren onderzoek laten uitvoeren. 71% van de jongeren zegt vaker met de trein te reizen als er een specifieke jongerenkaart komt voor een aantrekkelijke prijs. 57% van de ouders geeft aan dan vaker als gezin de trein te zullen nemen.

Reizigersorganisatie Rover is blij met de nieuwe jongerentickets. “Hiermee komt NS tegemoet aan het verzoek van Rover en de andere consumentenorganisaties om met aantrekkelijke en voordelige jongerenproducten te komen die het succes van de voormalige tienertoer kunnen evenaren”, aldus Rover.

Aanbod kinderen

Op dit moment kunnen alleen kinderen t/m 11 jaar goedkoop met de trein. Zij betalen 2,50 euro per reis (met een Railrunner), of kunnen met het Kids Vrij abonnement zelfs gratis met de trein. Enige wat daarvoor nodig is, is een persoonlijke OV-chipkaart. Met Kids Vrij mogen kinderen niet alleen reizen, maar uitsluitend samen met een betalende volwassene.

© ANP / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
13 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Fabian Pordon
4 jaren geleden

Doen 18 jarigen dan ook mee met de actie?

Dries Molenaar
4 jaren geleden
Antwoord aan  Fabian Pordon

tot tien tellen is tot en en met 10. Of stopte u vroeger als handig betweet kind bij 9? Inleveren tot vrijdag betekent met de vrijdag erbij.
Wanneer het van 12 tot 18 is dan hoort 18 er ook bij.

Ibo de Joode
4 jaren geleden

Tussen 12 en 18 dus wordt je 18 dan ben je volwassen en doe je niet meer mee. Mag je wel stemmen en autorijden.

Hans
4 jaren geleden

Dat gaat drukke treinen in het weekend opleveren…..

Anoniem
4 jaren geleden

Jullie hebben het alleen over jongere. Wat doet de ns voor de ouderen daar lees ik niks over. Deze mensen verdienen ook een tegemoetkoming . Deze generatie willen ze zelfs straffen om de keuzedagen te verminderen . Schande ben benieuwd of de ns hier eea tegenover gaat stellen. Graag reactie

Anoniem
4 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Helemaal mee eens.
Wij als oudere willen ook graag zo’n goedkoop kaartje zodat we nog vaker weg kunnen met de trein.
We willen niet gekort worden op de keuzedagen dagen wat er aan zit te komen.

Peter
4 jaren geleden

In Schotland kunnen kinderen t/m 18 jaar straks gratis met de bus.

WW
4 jaren geleden

Mee eens, en 40+ ers zonder auto met klein budget willen ook graag voordelig kunnen reizen.
Persoonlijk zit ik niet op (nog) meer jeugd in de trein te wachten, want meer jeugd betekent meer herrie.
En de stilte coupés en / of Eerste klas coupés zijn al vaak niet stil meer, ook vanwege plaatsgebrek en voordelige dagkaarten.
Peter: veel beter idee, jeugd gratis met de bus!

Ian
4 jaren geleden

Komt er bij het jongeren weekend vrij abonnement ook een 1e klas variant?

Wiel
3 jaren geleden

Ik woon in de grensstreek. In België krijg je als oudere een dagretour voor 7,20 Euro. Wat een contrast met Nederland. Ik laat de Nederlandse trein aan mij voorbij gaan …..

Esther
3 jaren geleden

Wat jammer dat dat je alleen met de ns mag reizen
In bijv. Winterswijk zijn allleen Arivatreinen tot Arngwm of Zutphen