fbpx
Foto: Stefan Verkerk/Treinreiziger.nl

NS wil verkoop dieseltreinen (DM ’90) aan Roemenen terugdraaien

De NS wil de verkoop van 48 dieseltreinen van het type Buffel DM ’90 aan het Roemeense Ferotrans ongedaan maken. De treinen zijn in 2017 verkocht en hadden voor maart 2018 naar Roemenië afgevoerd moeten zijn. Nu de treinen staan weg te roesten wil NS ingrijpen.

Vervoer ingewikkeld

De treinen zijn al wel betaald door Ferotrans, maar het transport heeft nog niet plaats gevonden. Ferotrans zou daarop hebben aangegeven dat het vervoer naar Oost-Europa ingewikkelder was dan die vooraf had ingeschat. 

Werkzaamheden

De treinstellen staan in Nijmegen op een opstelterrein. ProRail wil in oktober werkzaamheden uitvoeren, daarvoor moeten alle treinen weg. Omdat de treinen niet meer eigendom zijn van NS, kan NS de treinen niet verplaatsen. “Wij voelen ons verantwoordelijk voor de situatie’’, vertelt een woordvoerder van het spoorbedrijf aan De Gelderlander.

Rechtszaak

De rechtszaak dient op 20 september.  Mocht NS gelijk krijgen bij de rechter, dan is nog niet duidelijk of de Roemenen hun geld terugkrijgen. NS wil daar nu geen uitspraak over doen, schrijft de Gelderlander. 

Spoorwegmuseum

De Buffels waren de laatste dieseltreinen van de NS. Eén treinstel is naar het Spoorwegmuseum gegaan. De overige treinen zouden naar Roemenië gaan. Eerder dit jaar raakte een Buffel DM ’90 al zwaar beschadigd door een vuurwerkbom.

Lees ook: Mee met de Wadloper in Roemenië

Foto’s van het afscheid van De Buffel en enkele foto’s van DM’90 in de reguliere reizigersdienst.

0 0 stemmen
Artikel waardering
30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
dries molenaar
5 jaren geleden

Roemenië heeft toch gewoon standaard-spoor of vallen ze nog onder Russische spoor?
Hoe moeilijk is het dan om met een paar lange samengestelde treinen achter een slepende loc getransporteerd te worden?

Ricardo
5 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Het schijnt dat ze geen ontheffing hebben om door Duitsland te rijden (en ook als sleep zullen ze dat wel moeten hebben verwacht ik): https://www.spoorpro.nl/materieel/2019/09/09/ns-zit-met-verkochte-maar-achtergebleven-buffels-in-zijn-maag/

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Ricardo

Met de boot kan ook nog. De sprinters en metro’s uit Spanje komen ook met de boot. Wat ook handig is omdat spanje afwijkend spoor heeft.
Door Frankrijk en Italië kan ook.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Ricardo

De NS import verloopt toch in gesleepte vorm. Een loc met platte wagon en daaraan de import trein.

JanN
5 jaren geleden

Wat wil NS nu? Deze treinen moderniseren en weer in reservenomloop gooien?

Ariën
5 jaren geleden
Antwoord aan  JanN

De treinen verplaatsen zodat ze niet meer in de weg staan. En ergens zijn ze ook klaar ermee dat de treinen niet opgehaald worden. Dit had al in het eerste kwartaal van 2018 moeten gebeuren, waarna er in datzelfde jaar de stellen opnieuw in dienst moesten komen bij in Roemenië.

Als de rechter hun in het gelijk stelt, kunnen ze mogelijk opnieuw worden doorverkocht. Herindienststelling bij NS zie ik zeker niet gebeuren.

Wouter G.
5 jaren geleden
Antwoord aan  JanN

Misschien kunnen ze omgebouwd worden tot elektrische treinen en zo de andere treinen ontlasten.

JanN
5 jaren geleden
Antwoord aan  Wouter G.

Misschien wel handig voor aankomende technici. Het verschaft ook meer werk gelegenheid. Zo’n buffeltrein moet ontdaan worden van de dieseltanks motoren en wordt qua gewicht wel wat lichter dan in de originele staat. Een goede sprinter e-motor erin een stroomafnemer op het dak en aanpassing besturingssysteem en hupeke rijden maar. Het is maar een losse gedachte.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  JanN

Er is tekort aan mensen die zoiets kunnen. Er is geen behoefte aan meer werkgelegenheid in de sector.

Johan
5 jaren geleden
Antwoord aan  Wouter G.

Dat is vrijwel ondoenlijk en zeker economisch minder aantrekkelijk dan nieuwe treinen kopen. Die treinen zijn namelijk diesel-mechanisch en niet diesel-elektrisch.

Wilhelm
5 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

De Electromotor kan toch de hydropomp aandrijven..?

Eef Hartman
5 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

> De Electromotor kan toch de hydropomp aandrijven..?

Ze zijn mechanisch, dwz de dieselmotor drijft via een normale versnellingsbak de wielen aan, NIET via een hydraulische installatie.
Dwz voor een ombouw kun je enkel het karkas gebruiken, de rest zal helemaal nieuw moeten worden gebouwd.
De WADlopers waren diesel-hydraulisch, de buffel dus niet.

Wilhelm
5 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

@ Eef.

Nog steeds kan een electromotor de VOITH-transmissie aandrijven toch..?
https://www.youtube.com/watch?v=gjYeWeO70ZU

Roel Bartlema
5 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

De Buffels hadden wel degelijk een diesel-hydraulische aandrijving. Technisch gezien konden ze zelfs gekoppeld rijden met de Wadlopers, maar dat is in de praktijk nooit gebeurd wegens de afwijkende maximumsnelheden (Buffel 140 km/uur, Wadloper 100 km/uur).

Wilhelm
4 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Zou Eef Hartman nog technisch inhoudelijk willen reageren, na zijn onjuiste bewering over het niet diesel-hydraulisch zijn van de Buffel/DM90, of is hij afgehaakt?

Heb je zelf ooit in een Buffel gereden en het geluid van de hydraulische transmissie vernomen?

Martijn Kösters
5 jaren geleden

Hoezo moet hier gelijk een rechtszaak over uitgevochten worden? Kon men niet in onderling overleg toestemming geven voor de verplaatsing?

Waarom bemiddeld de NS trouwens niet een beetje om de treinen op transport te krijgen? Een klein beetje collegialiteit mag ook wel, de NS kruipt onterecht in een slachtofferrol hier.

treingraag
5 jaren geleden
Antwoord aan  Martijn Kösters

Eens. Gewoon hulp aanbieden tegen redelijk tarief, dat weer wel. Fyra is toch ook verhuisd?

Johan F
5 jaren geleden
Antwoord aan  treingraag

Een reden temeer is dat het hier gaat om een Europees land welke weinig middelen heeft om aan het openbaar vervoer te besteden. Een beetje solidariteit vind ik op zijn plaats met een spoorweg maatschappij die met weinig geld de mensen moet vervoeren. Als deze treinen makkelijk te verkopen zouden zijn dan hadden de Roemenen dit ook wel kunnen doen.
Ik ben bang dat als ze in Nederland blijven de sloop rest en dat levert minder geld op en is kapitaalvernietiging. Verkopen of weggeven voor hergebruik is de beste recycling.

Simon
5 jaren geleden
Antwoord aan  Johan F

Mee eens. Roemenië kan wel wat hulp gebruiken.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Johan F

Het gaat wel om een particuliere spoorwegmaatschappij, die inderdaad de kans heeft gekregen om de treinen te kopen. De eigenaar van de maatschappij heeft een discutabele reputatie. Ik heb een Roemeense vrouw, ik zou de laatste zijn die zou zeggen dat het land geen hulp nodig heeft, maar de opstelling van NS kan ik ook goed begrijpen.

Railhopper
5 jaren geleden

Gebruik de DM 90 als “strategische reserve” bijvoorbeeld, om tijdens koude winter dagen bij uitval van het elektrische materieel door sneeuw nog een beperkte dienst te onderhouden met machinisten die wegbekendheid hebben van een traject en bevoegd zijn om de DM 90 te besturen. Het zijn als dieseltreinen best comfortabele treinen met een ruim interieur, of benut ze voor de verhuur aan regionale maatschappijen. Bijvoorbeeld als versterkingsrit op de Maaslijn en dergelijke. Creatief handelen is een idee. Eenmaal iets gesloopt is niets meer bruikbaar en dat zou zonde zijn van dit relatief (!) jonge materieel dat een tweede leven bij NS en co feitelijk wel zou mogen verdienen…

Wilhelm
5 jaren geleden

Bovenstaand idee van Railhopper vind ik een goede. Ook ik zou het fijn vinden als deze solitaire en technisch nog prima stellen in Nederland bleven.

Arjan Kraabbenbos
5 jaren geleden

De dieselvariant van de voormalige Railhopper dient een betere toekomst. De treinen zijn al betaald door de Roemenen , maar stuiten tegen het blok van Bundesamt, wat vervoer door Duitsland ingewikkeld maakt. Niet alle perrons in Duitsland hebben standaard perronhoogten zoals hier in ons eigen land. Dat maakt het vervoer van deze met knik gevormde treinstellen problematischer. In Denemarken , Zweden en Noorwegen kent men wel treinen met geknikte wagenbakken. Mocht het ondanks de deadline en rechtszaak niet lukken om de Roemenen een tweede kans te geven voor transport naar het Oostblok, probeer dan deze treinstellen te verkopen aan Scandinavie. De diesel waar deze treinen op reden of hopelijk weer mee gaan rijden is bio diesel, dus minder belastend voor het milieu. Een ander middel is om verkoop tijdelijk terug te draaien tot het uiteindelijk de landsgrenzen over mag en gebruik eventueel voor inzet op NS spoor tijdens de winterperiode. We zullen het vervolg maar afwachten! Sloop is zonde, voor deze relatief jonge treinen die nog volop kunnen rijden de komende jaren!

Railhopper
5 jaren geleden

Voordeel van de DM 90, waar ondergetekende nog een leuk ritje van Zwolle naar Kampen mee had gemaakt, er is altijd frisse lucht zelfs op warme c.q. hete dagen ! Reden, men heeft geen airco maar gewoon klapraampjes en ze kunnen minstens 140 km/u rijden. Klapraampjes zijn nadien gelukkig ook toegepast in de verbouwde DDZ en VIRMm treinstellen indien de airco mocht uitvallen en alleen door het treinpersoneel met een speciale sleutel te bedienen. Oorspronkelijk liep NS met de gedachte rond om vijf stoelen in de breedte te plaatsen, iets wat later Veolia / Arriva in de GTW heeft toegepast. Maar vijf stoelen dat vond men maar niks, dus werden het er vier al laat de bakbreedte dat wel toe. Dus als men in Nederland of elders een relatief moderne dieseltrein nodig heeft met een hoge capaciteit, men neme een DM 90 en plaats er vijf stoelen in de breedte en de reiziger kan een leuk ritje tegemoet zien, ja toch ? Voor landen met alleen lage perrons zou een extra traptrede bij de deuren geplaatst kunnen worden.
A propos, de bijnaam van de DM 90 is – Buffel – en de serie is gelieerd aan de elektrische versie de SM 90 bijnaam Railhopper, verschil Buffels konden 140 km/u, gekoppeld met de oude Wadlopers max 100 km/u rijden en de SM 90 technisch 160 km/u maar in de praktijk slechts 140/u en potentieel ook met de stoel indeling 2 + 3 in de tweede klas. De DM 90, een tweede leven waardig !

Henk Poortvliet
5 jaren geleden

Naast het gebruik van de relatief nieuwe buffels als strategische reserve kan men ook denken aan de inzet op de lijn Amsterdam – Zandvoort tijdens de Grand Prix en gedurende het zomerseizoen. Dit zal zeker de kosten van extra stroomvoorziening verlagen.

Wilhelm
5 jaren geleden
Antwoord aan  Henk Poortvliet

Die geluiden gaan ook binnen de NS de ronde.

Peter
5 jaren geleden

De buffels hebben jaren op Arnhem-Winterswijk gereden. Daar is nu een flink tekort aan treinen. Verhuur ze (eventuuel tijdelijk) aan Breng tot zij de nieuwe treinen ontvangen hebben.

Van stilstaan worden de treinen ook niet beter.

Adi
5 jaren geleden

They should not buy this anymore …
Is actual stupid to buy something to use that the Holland put into a museum …
This is good only for scraps …. Really. you buy diesel when everyone is going electric…?!!!
We DO NOT WANT MORE POLLUTION IN ROMANIA.

Dumitru Anchidin
3 jaren geleden

PRESS RELEASE

DM’90 transportation problems continue.

Out of the 32 DM’90 trains sold by NSR to SKPL so far only 4 have been transported through Germany to Poland because SKPL lacks the essential permit from German Railway Authority that is required for this exceptional transport. It appears that the 4 DM’90 trains that have been transported to Poland through Germany were transported without the necessary permits. Currently, NSR is involved in court proceedings before the Dutch courts because Ferotrans contests the termination of the purchase agreements by NSR and consequently claims to be the owner of all 48 DM’90 trains.
The arguments made by Ferotrans – that the transportation through Germany is far from easy as it requires permits for exceptional transport from the German Railway Authority and underlying calculations – has now been proven (again) by the fact that SKPL is not allowed to transport the remaining 28 DM’90 trains through Germany as it does not have the required permits and underlying documentation that Ferotrans did have at the time. So the story that has been spread that Ferotrans was not willing to pick up the trains, is not true as stated by Ferotrans all along and NSR is now again faced with the problem that the DM’90 trains are stored in the Netherlands.
At this moment, it seems that the DM’90 trains are still located in the Netherlands at a secured storage site.
As we now know out of first hand, SKPL is in dire need of these calculations in order to obtain the necessary permit from the German Railway Authority which currently is not allowing any further transportation of the DM’90 trains by SKPL through Germany.
In conclusion, at the moment the DM’90 trains are blocked in the Netherlands and can no longer be transported by SKPL to Poland.
It is clear and at the same time difficult to grasp for Ferotrans that NS is doing business with a company who is taking the international transportation regulations rather lightly to the extent that it has transported 4 DM’90 trains through Germany without the required permit of the German Railway Authority.
This illegal transport could have been ended with a big accident, because DM90 has suplimental stages. In the calculations owned by Ferotrans it was one of the obligations of the German Railway authority that these stages have to be removed to not hit the station platforms!
Ferotrans did not and does not take the international transportation lightly as shown throughout 2018 and 2019. Ferotrans was in the possession of the permit and the costly calculations. Despite all this, NS has terminated the agreements with Ferotrans and has since not been willing to have the trains transported to Ferotrans in Romania but instead choses to do business with a company who lacks all the required paperwork.
NS has unilaterally and out of court rescinded the agreements with Ferotrans while Ferotrans had all the required transportation permits and has paid for 48 DM’90 trains. NS is now facing prolonged litigation in the Dutch courts and substantial damage claims.
NS sold the trains twice, collected the purchase price for the trains twice and is now faced with the fact that the trains are still located in the Netherlands and apparently are stored at a secluded and highly secured military area in Amersfoort out of sight for the public.
On this date we have all the necessary paperwork for the transportation and consequently can transport the trains to Romania on short notice.

Iasi, Romania, 01.03.2021

General Manager
ing. Dumitru Anchidin

SC FEROTRANS-TFI SRL