fbpx

Ook bij Arriva minder treinen door rood sein (STS-passages)

09 jan 2015 18:27

Net als bij de Nederlandse Spoorwegen hebben ook treinen van Arriva in 2014 minder vaak een stoptonend sein (STS) gepasseerd. In 2013 passeerden nog tien treinen van Arriva een rood sein, in 2014 nam dat af naar zes. Dit terwijl Arriva juist 3 procent meer treinkilometers maakte.

Arriva is na NS de grootste reizigersvervoerder van Nederland. NS maakte eerder deze week al bekend dat het aantal STS-passages met ruim veertig procent was afgenomen. Arriva heeft dus een vergelijkbare afname gerealiseerd. Volgens ProRail komt de afname door de verdere uitrol van de verbeterde versie van ATB (ATB-Vv). Bij ATB-Vv wordt er ingegrepen als de trein een rood sein dreigt te passeren. Bij snelheden tot 40 kilometer per uur hoort de trein vrijwel altijd voor het sein tot stilstand te komen.

Alle seinen worden uitgerust met ATB-Vv. Zonder ATB-Vv wordt er alleen ingegrepen als de trein al het stoptonende sein is gepasseerd, en alleen als de snelheid hoger is dan 40 kilometer per uur. "In 2014 is het aantal installaties met circa 600 uitgebreid´´, meldde ProRail woensdag. Toen gaf de spoorbeheerder al aan dat er in 2014 minder STS-passages waren. Precieze cijfers werden echter niet vrijgegeven, omdat de ILT nog onderzoek doet.

In 2013 passeerden treinen totaal 170 maal een rood sein. Mogelijk is het in 2014 eindelijk gelukt om de doelstelling van maximaal 133 STS-passages te halen. Dat had eigenlijk al in 2010 gerealiseerd moeten zijn.