fbpx
Foto: ProRail/Gerrit Serné

Ook Leiden heeft nu groot scherm met reisinformatie

10 mei 2021 11:44

Treinreizigers op Leiden Centraal kunnen sinds vandaag alle vertrektijden in één oogopslag zien. NS en ProRail hebben een zes meter breed en twee meter hoog scherm in gebruik genomen.

Vijfde station

Het reisinformatiescherm toont alle vertrektijden van treinen voor het komende half uur en hangt voor de poortjes aan de centrumzijde van het station. “Bij het kiezen van de locatie hebben we rekening gehouden met de leesbaarheid vanuit alle hoeken van de hal en de looproute van de meeste reizigers naar de treinen” laat NS weten.

Na Schiphol, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Utrecht Centraal is Leiden Centraal het vijfde station waar een ‘XL-scherm’ hangt. Daarmee hebben alle grote stations zo’n groot scherm, behalve Amsterdam Centraal. Dat komt er vooralsnog ook niet. NS stelt dat er door de vele ingangen geen centrale plek is waar het scherm opgehangen kan worden.

Vertraging

In 2017 maakte NS al bekend dat de blauwe borden zouden terugkeren, toen ging het spoorbedrijf er nog van uit dat dit al in 2018 gerealiseerd zou zijn. Ook was toen nog de bedoeling dat er ook een groot blauw bord te Amsterdam Centraal zou komen, maar dat komt er op dit moment niet. Later werd duidelijk dat dit niet door ging, vanwege verbouwingen. NS liet weten daarna de mogelijkheden opnieuw te zullen bekijken. Het spoorbedrijf meldt nu dat er geen geschikte plek is.

Wens in vervulling

Met de XL-reisinformatieschermen gaat een grote wens van reizigers en reizigersvereniging Rover in vervulling. “Veel reizigers vragen al jaren om de terugkeer van grote schermen in het stationsbeeld, zodat zij van een afstand meteen kunnen zien waar zij heen moeten lopen”, stelt Rover-directeur Freek Bos.

Stationsmanager Hidde Barneveld van NS: “We zijn heel blij om gehoor te kunnen geven aan deze wens van reizigers.  Het is een extra houvast, naast de kleinere overzichtsschermen op het station en natuurlijk de informatie in de NS-app. En het is een mooi centraal punt in de stationshal.”

Gerelateerde berichten

0 0 stemmen
Artikel waardering
12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Stokbosveen
3 jaren geleden

Randstedelijke arrongante. Alleen op enkele grote stations in de randstad doet men dit. De rest van NL moet het doen met de veel kleinere standaard borden.

Zulke borden wil ik ook heel graag zien in Eindhoven, Den Bosch, Nijmegen, Arnhem, Zwolle, Almere, Groningen en Leeuwarden.
Maar die stations liggen buiten de randstad, dus ik vrees dat ze daar nooit zulke grote overzichtelijke schermen gaan ophangen.
Zeker niet gezien de enorme schade die relschoppers begin dit jaar toegebracht hebben aan en in het stationsgebouw van met name Eindhoven.

Falo
3 jaren geleden
Antwoord aan  Stokbosveen

Ah..gezellig. De provincie voelt zich weer achtergesteld. Moet altijd zo lachen om dit Calimero gedrag.
*paklt vast popcorn*

Hoezo arrogantie?
Er zijn nu borden op 5 stations, deze stations staan allemaal bij de drukste 6 stations in Nederland. Tot nu toe heeft alleen Amsterdam recht van klagen. Het is het op 1 man drukste station en geen bord. Of reken je Amsterdam ook tot de niet Randstad?

Wanneer Proral straks verder haat met Den Haan HS, Amsterdam Amstel etc. en de rest overslaat heb je reden tot klagen.

Falo
3 jaren geleden
Antwoord aan  Falo

Excuses voor de typfouten….moet dit ook niet typen op m’n telefoon.
🙂

dries molenaar
3 jaren geleden

Er moet ook wat te melden zijn op het grote scherm. Dwz veel perrons en veel treinen per uur. Zwolle zal toch wel snel aan de beurt zijn?

Frans Eekhout
3 jaren geleden

Een groot bord in de centrale hal van Amsterdam C bij in c.q. uitgangs tunnel naar de metro zou best een optie kunnen zijn om een XL bord op te hangen.

Rogier de Wit
3 jaren geleden
Antwoord aan  Frans Eekhout

Vind ik ook, lijkt me de ideale plek!

Theo
3 jaren geleden

Ik heb liever borden of affiches waar diverse vertrektijden op staan, zodat je vooruit kunt plannen. Dat is veel overzichtelijker. Maar dan wel op plaatsen waar je dichtbij komt als je uit de trein stapt of bij begin van perrons.

Emmer
3 jaren geleden

Sorry, ik kan het niet mooi vinden. Leiden centraal was ooit mooi open, je kon door het station heen kijken en zag ook wat de architect voor ogen had. Maar met de komst van de brug, de poortjes en nu ook nog eens met dat bord??? Wat mij betreft zou Leiden centraal de toegangspoort moeten zijn van de ene kant naar de andere kant van de stad en nu loop je tegen een muur van poortjes, borden, liften, automaten en een trap. Als Leidenaar spijt het me om te zeggen maar ik kom echt niet graag meer op Leiden.

Ariën
3 jaren geleden
Antwoord aan  Emmer

Toen ik het bord afgelopen week zag (toen die nog in de blauwe teststand stond), vond ik het ook erg opvallend en laag hangen. Het had een betere plek kunnen krijgen, maar het valt in ieder geval wel heel erg op als je binnenwandelt.

Tom
3 jaren geleden
Antwoord aan  Emmer

Volledig mee eens. Het is een zooitje geworden. Doe het dan goed en bouw een volledig nieuw stationsgebouw naar de laatste eisen. Dit is vooral heel onoverzichtelijk.

Bert sitters
3 jaren geleden

@ Stokbosveen
Goed dat eerst begonnen wordt in de grootste stations, zodat zoveel mogelijk reizigers bediend worden.
Zie de meest recente lijst: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_drukste_spoorwegstations_van_Nederland
Gewoon deze volgorde afwerken, dan ook de belangrijkste stations het oosten, noord/oosten en het zuiden aan de beurt.
Leeuwarden en Wolfheze staan niet op deze lijst.