fbpx
Foto: Rob de Veld

Opnieuw problemen met spoorstaven Moerdijkbrug

UPDATE. Maandagochtend zijn er opnieuw problemen bij de Moerdijkbrug. ProRail verwacht dat de problemen pas dinsdag aan het einde van de dag zijn opgelost. NS zet vanwege de stremming ook bussen in.

Spoorbeheerder ProRail bevestigt dat het om een gebroken spoorstaaf gaat. Al eerder werd het treinverkeer stilgelegd vanwege problemen met de spoorstaven. In april lag het treinverkeer bijvoorbeeld drie dagen stil vanwege een spoedreparatie. En ook begin juli constateerde een meettrein een defecte spoorstaaf op de Moerdijkbrug, waardoor er toen hinder was. En later die maand was het op 18 juli opnieuw raak.

De sporen blijken sneller te slijten dan verwacht. "De spoorlassen op de brug spelen ons parten", liet ProRail eerder weten. Het spoor krimpt bij koud weer en zet uit bij warm weer. Om dit op te vangen beschikken sporen over compensatielassen. Deze zorgen ervoor dat het spoor voldoende ruimte heeft om uit te zetten. Als de compensatielassen niet goed recht liggen, sluiten de spoorstaven niet naadloos op elkaar aan en kan de spoorstaaf breken. Dat is nu meerdere keren gebeurd.

Staatssecretaris Dijksma stuurde vorige week een brief naar de Tweede Kamer, daarin vertelde de bewindsvrouw dat de treinen de komende maanden minder snel de Moerdijkbrug mogen passeren. Op die manier wordt geprobeerd de levensduur te verlengen. Die maatregel kon echter niet voorkomen dat een spoorstaaf nu weer brak.

"Het zit niet goed", erkent ProRail-woordvoerder Lucas Stassen. "We zijn op zoek naar een structurele oplossing", voegt hij er aan toe. Voorlopig blijft het echter behelpen. Vorige week waarschuwde de spoorbeheerder al dat op korte termijn – totdat er een structurele oplossing is – het voor kan komen dat het treinverkeer op de Moerdijkbrug korte tijd moet worden stilgelegd voor onderhoud aan de lassen. 

De impact van de spoorstaafbreuk is groot. Maandag rijden de hele dag nauwelijks treinen via de Moerdijkbrug. De Intercity´s Den Haag – Venlo lijken als enige wel te rijden, en maken een extra stop te Lage Zwaluwe. De Intercity Direct, die Amsterdam met Breda verbindt, rijdt via een andere brug en rijdt wel. NS zet vanwege de storing ook bussen in. 

Dinsdag zullen de problemen nog niet verholpen zijn. Tijdens de ochtendspits zal er beperkt treinverkeer mogelijk zijn, maar daarna wordt het treinverkeer voor een periode van naar verwachting acht uur gestaakt. In die periode wordt er gewerkt aan beide sporen. Daarna moet er nog een periode aan één spoor gewerkt worden.

Reizigersorganisatie Voor Beter OV heeft boos gereageerd op de problemen. Vooral ook omdat aanvankelijk melding werd gemaakt van een seinstoring, terwijl dat dus niet de werkelijke oorzaak van de vertraging was. "ProRail werkt weliswaar aan een oplossing voor dit ernstige probleem, maar dat neemt niet weg, dat het keer op keer optreden van zeer ernstige reizigershinder onaanvaardbaar is", verklaart de organisatie verder.

Foto: Rob de Veld