fbpx

Oude Benelux-Hondekop weer naar Nederland

10 jul 2015 13:03

De enige Benelux-Hondekop die nog bewaard is gebleven wordt door de stichting Hondekop overgenomen en komt weer naar Nederland. Deze Hondekop werd tussen 1957 en 1986 ingezet in de treindienst tussen België en Nederland. Deze Hondekop  is door de Belgische spoorwegen bewaard.

Dat treinstel komt door bemiddeling van QRail weer in Nederlandse handen. Voor de internationale treindienst tussen Nederland en België zijn er rond 1957 12 speciale Hondekop treinstellen gebouwd. Na drie decennia tussen Amsterdam en Brussel te hebben gereden, is het materieel eind jaren ’80 buiten dienst gesteld.

De Belgische spoorwegen hebben een treinstel, de 220.902, bewaard voor historische doeleinden. Deze trein is nu overgenomen door de Stichting Hondekop. Voorzitter Erik de Zwart: “De Benelux-Hondekop is een fantastische aanwinst. We hebben al een Nederlandse Hondekop, waarmee we regelmatig ritten maken. Dat willen we ook met de Benelux-Hondekop." Er is wel een flinke opknapbeurt nodig om de trein weer rijvaardig te maken. Zowel in Nederland als België. Hoelang er nodig is om de treinen weer op te knappen, durft een woordvoerder niet te zeggen. 

De Benelux-Hondekop wordt momenteel gereedgemaakt voor transport naar Nederland met ondersteuning door Stichting Holland Spoor.

Foto: (c) Quintus Vosman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *