fbpx

OV Rotterdam komt op gang na staking

11 mei 2011 8:52

Werknemers van het Rotterdamse vervoerbedrijf RET hebben woensdag tot 08.30 uur het werk neergelegd. Daardoor reden er in de ochtendspits in de regio Rotterdam geen metro´s, trams en bussen. Ook de Randstadrail tussen Rotterdam en Den Haag verviel. Inmiddels is de staking voorbij en is de dienstregeling weer opgestart.

RET verwacht dat het openbaar vervoer tot 10.00 uur onregelmatig rijdt. Het vervoerbedrijf adviseert mensen om voor alternatief vervoer te zorgen. De directie laat weten het niet eens te zijn met de actie en het te betreuren dat de reiziger wederom de dupe is van deze staking. De staking is gericht tegen geplande bezuinigingen in het openbaar vervoer.

Begrip
Vakbond Abvakabo FNV realiseert zich dat de reizigers last hebben van de actie. De bond rekent echter op begrip. "De acties zijn gericht op behoud van kwaliteit en kwantiteit in het openbaar vervoer." Toch is er ook veel onbegrip. Het gaat over geplande bezuinigingen per 2013 waarover het laatste woord nog niet is gezegd. Onbegrip is er bijvoorbeeld bij reizigersvereniging Voor Beter OV. Die had het liefst gezien dat de RET directie of de stadsregio naar de rechter waren gestapt om de staking te verbieden.

Eerdere acties
In februari en april waren er ook al acties in het openbaar vervoer in de drie grote steden. In april werd er buiten de spits gestaakt, in februari werd er volgens een uitgekleede dienstregeling gereden. De acties zijn gericht tegen de aangekondigde bezuiniging van 120 miljoen euro en de plannen van het kabinet om het ov in de grote steden openbaar aan te besteden.

Komende dagen
Soortgelijke acties volgen donderdag en vrijdag in Den Haag (HTM) en Amsterdam (GVB). Ook daar rijden dan tot 08.30 uur niet of nauwelijks bussen, trams en metro´s, waarna de reizigers nog anderhalf uur rekening moeten houden met een onregelmatige dienstregeling.