fbpx
Foto: Ronald Tilleman

Panteia: Goederenvervoer per spoor klaar voor groei

23 okt 2014 13:34

Panteia verwacht dat het spoorgoederenvervoer in 2015 met 2,8% zal groeien. Voor de binnenvaart en het vrachtvervoer per weg wordt een lagere groei verwacht (1,1% versus 1,9%. Ook in 2014 groeit het spoorvolume sneller dan gepland. 

De ontwikkeling van het volume goederenvervoer over spoor is sterk gekoppeld aan de havenoverslag. De overslag de grotere zeehavens groeide in het eerste halfjaar van 2014. Verder worden er weer nieuwe internationale spoorlijnen geopend in het derde en vierde kwartaal. Dit jaar wordt een groei van spoorvolume voorspeld van 2,5%, rond de 1 miljoen ton. De Betuweroute heeft voldoende internationale reserve capaciteit groei in 2014 op te vangen. In 2015 zal er echter minder capaciteit op de betuweroute beschikbaar zijn.

Op de langere termijn wordt gerekend op meer internationaal vervoer door stimulering van spoorvervoer. De spoormarkt heeft onzekerheden rond prioritering ten opzichte van personenvervoer en gebruikersvergoedingen. De capaciteit in Nederland zal ook in 2015 geen belemmering moeten zijn. Het goederenvervoer stijgt volgend jaar verder tot 2,8%, oftewel 1 miljoen ton. Het vervoer van chemische producten, containers en eindproducten stijgt ook in 2015, de groei van het kolenvervoer vlakt af.

De verwachte groei van 2,5% groei voor 2014 is aanzienlijk meer dan het algemene beeld. Volumes in het transport stijgen in het totaal in 2014 namelijk maar met slechts 1,1%, denkt Panteia.De boycot van Rusland op agrarische goederen heeft nauwelijks invloed op het vervoerd volume van Nederland, stelt de organisatie. De voorspellingen staan geplubliceerd in de Korte Termijn Voorspeller (KTV) van het bureau.