fbpx

Proef moet geluidsoverlast HSL verminderen

25 apr 2013 18:17

Op het spoor van de hogesnelheidslijn zullen nog deze zomer ter hoogte van de gemeente Lansingerland geluiddempende maatregelen worden genomen. Voor een proef worden onder meer raildempers en absorberende platen aangelegd. Later komen er ook minigeluidsschermen om de overlast van de snelle treinen te verminderen.

Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) donderdag aan de Tweede Kamer. Uit geluidstesten van onderzoeksinstituut TNO bleek eerder dat de treinen te veel herrie maken. "Deze conclusie baart mij zorgen´´, schrijft Mansveld, die daarom nu de test in gang zet. De kosten voor de pilot bedragen 5,5 miljoen euro.

Naar verwachting kan in het najaar worden gemeten of de maatregelen ook echt nut hebben. Om dat te kunnen onderzoeken, is het wel noodzakelijk dat de uitgevallen Fyra V250 weer rijdt. Volgens Mansveld kan eventueel ook worden gemeten tijdens testritten van deze snelle trein.

Afhankelijk van de uitkomsten bekijkt de staatssecretaris of elders in het spoor ook dempers ingebouwd zullen worden. Dat zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn in Hoogmade, waar de treinen volgens TNO ook te veel geluid maken.

Omwonenden van de hogesnelheidslijn klagen al jaren over geluidsoverlast. De Stichting Stop Geluidsoverlast HSL sprak zelfs van "snerpende herrie´´. De eerder gedane belofte om ervoor te zorgen dat het geluid de afgesproken limiet niet overschrijdt, staat volgens Mansveld "natuurlijk nog steeds overeind".

(c) ANP