fbpx

Protest tegen opheffen pendeltrein Roosendaal – Antwerpen

Reizigersorganisaties TreinTramBus, Rover en actiegroep Beneluxpendelaar doen een dringende oproep aan de Nederlandse en Belgische spoorwegen om ook na 11 maart de pendeltreinen tussen Roosendaal en Antwerpen te handhaven. De spoorwegen zijn van plan deze pendeltreinen op te heffen, waardoor het aantal snelle treinen naar Antwerpen afneemt van tien per dag naar acht per dag. 

De Intercity tussen Den Haag en Brussel, de vervanger voor de uit dienst genomen hogesnelheidstrein Fyra, rijdt vanaf komende maandag één keer per twee uur. Tegelijkertijd worden de snelle pendeltreinen tussen Roosendaal en Antwerpen opgeheven. Voor reizigers tussen Roosendaal en Antwerpen gaat het aantal snelle verbindingen achteruit van tien naar acht. Daarbij komt de eerste Intercity uit Nederland pas iets na 9:00 uur aan in Antwerpen, dat is veel te laat voor mensen die wonen in Nederland en werken in België.

Reiziger Karen Devriese, die pendelt tussen Dordrecht en Antwerpen, vertelt: "Om naar mijn werk te gaan nam ik eerst de trein naar Roosendaal, om daar over te stappen op de eerste directe trein naar Antwerpen. Die kwam in Antwerpen aan rond 8:20 uur: mooi op tijd. Maar die trein wordt nu opgeheven."

Rover, TreinTramBus en Beneluxpendelaar hebben NS en NMBS in een open brief opgeroepen zo snel mogelijk een uurdienst tussen Amsterdam en Brussel te realiseren, maar tot die tijd de snelle pendeltreinen tussen Roosendaal en Antwerpen te handhaven. Ook de Tweede Kamer wenst een uurdienst. Tot vorig jaar december was er tussen Amsterdam en Brussel ieder uur een rechtstreekse trein. Sinds de introductie van de internationale Fyra is het aantal treinen naar Brussel afgenomen.

Foto: Hans Scheepmaker