Provincies: Kabinet jaagt reiziger uit regionale trein
31 okt 2013 14:22
Het kabinet jaagt de reiziger de regionale treinen uit. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur kijkt alleen naar het openbaar vervoer in de Randstad en legt daarmee een bom onder het treinverkeer in de rest van het land. De maatregelen die zij wil nemen, hebben desastreuze gevolgen voor het regionale spoor.
Dat schrijven de provinciebesturen van Gelderland, Overijssel, Limburg, Friesland en Groningen donderdagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet is van plan om het accijnsvoordeel op rode diesel af te schaffen. De meeste regionale treinen buiten de Randstad rijden op rode diesel. Ook de gebruiksheffing voor het spoor vanaf 2015 wordt veel hoger gemaakt.
Het water staat de regionale vervoerders aan de lippen, schrijven de bestuurders. Als alle maatregelen doorgaan, worden treinkaartjes op regionale verbindingen tot 40 procent duurder. Bovendien moet er dan worden gestreept in treindiensten in de avonduren en op zondag. Ook zullen er lijnen worden opgeheven.
Mansveld liet in een reactie weten dat zij zich niet herkent in het beeld dat zij haar prioriteit bij de Randstad legt. Volgens de staatssecretaris wordt er de komende jaren ook fors geïnvesteerd in de rest van het land. Bovendien is er ondanks bezuinigingen toch besloten om jaarlijks 50 miljoen euro extra uit te geven aan regionaal openbaar vervoer, aldus Mansveld.
De provincies zijn al een aantal jaren verantwoordelijk voor regionale spoorverbindingen. "We hebben daar een succes van gemaakt. We kregen meer mensen de trein in en willen nu meer treinen. Maar we krijgen juist minder treinen en duurdere kaartjes´´, briest Gelders gedeputeerde Conny Bieze namens de vijf provincies. "De voorgenomen maatregelen werken tegen zichzelf: er zullen heel veel reizigers afvallen omdat de kaartjes te duur worden.´´
De provincies willen graag dat spoorlijnen buiten de Randstad ook volledig geëlektrificeerd worden, zodat diesel niet meer nodig is. Ze bieden Mansveld aan om daarnaar onderzoek te laten doen. "Maar dat is geen oplossing op de korte termijn´´, waarschuwen zij.
(c) ANP