fbpx

Punctualiteit Benelux gestegen maar nog regelmatig vertraagd

10 nov 2009 16:34

De punctualiteit van de Benelux treindienst (Amsterdam – Brussel) is sinds november 2008 toegenomen. Dat laat minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat in een kamerbrief weten.

In november 2008 reed slechts 74% van de treinen naar Brussel in Nederland op tijd (bij 5 minuten), nu is dit gestegen naar 83%. Voor de treinen uit de richting Brussel is de punctualiteit in deze periode gestegen van 65% naar gemiddeld 73%. Alhoewel de punctualiteit aanzienlijk verbeterd is, is de punctualiteit van de Benelux nog steeds ver onder het landelijk gemiddelde. In Nederland is tussen de 6 en 7% van de treinen vertraagd.

Nog niet tevreden
NS International meldt blij te zijn met de stijgende lijn, maar nog niet tevreden te zijn over de huidige punctualiteit. Zij blijft aan de verdere verbetering van de punctualiteit werken door extra inzet van personeel. 

Maatregelen
De punctualiteit van de benelux is gestegen doordat NS International en NMBS samen maatregelen hebben genomen. In september hebben beide spoorbedrijven opnieuw een reeks van maatregelen getroffen. Zo zijn inmiddels alle oude Belgische locomotieven vervangen door TRAXX-locomotieven, die ter beschikking zijn gesteld door HSA. Ook wordt deze trein nu alleen nog maar getrokken door de TRAXX locomotieven en worden de storinggevoelige stuurrijtuigen dus niet meer gebruikt. Daarnaast is het productiemodel aangepast, met een langere keertijd in Brussel en maatregelen waardoor de Beneluxtrein niet meer (of nog maar zelden) achter de stoptrein tussen Antwerpen en Essen komt stil te staan. Ook de bevoorrading van de catering in Rotterdam is aangepast. Al deze maatregelen zijn in september ingevoerd en moesten in die maand nog inslijten in de processen.