fbpx

Punctualiteit treinen stabiel

08 jan 2013 22:16

In 2012 reed 88,8 procent van de treinen op tijd of met een vertraging kleiner dan 3 minuten. Daarmee wordt het punctualiteitsrecord van 2011 net niet gehaald. Dat blijkt uit cijfers van ProRail. 

In de laatste maand van 2012 reden de treinen beter ten opzichte van november 2012. Toch was december geen topmaand qua punctualiteit: gemiddeld reed 85,4% van de treinen op tijd. Dat had vooral te maken met de nieuwe dienstregeling, die in het begin voor wat problemen zorgde.

Kerstvakantie
Tijdens de kerstvakantie rijden er meestal veel meer treinen op tijd dan gemiddeld. Dat komt doordat het dan relatief rustig is en er soms ook minder treinen rijden. Zo kwam de punctualiteit op tweede kerstdag uit op bijna 96 procent. Dat is ongekend hoog. Ook de eerste week van 2013 was de punctualiteit hoog: 91,7 reed bij de 3-minutennorm op tijd.

Alle vervoerders
Daarbij kijkt ProRail niet alleen naar de treinen van de Nederlandse Spoorwegen, maar ook naar de treinen van regionale vervoerders als Arriva, Veolia, Connexxion en Syntus. Ook de treinen van NS International, waaronder de Fyra valt, tellen mee.

Meer treinen
ProRail becijferde ook dat de laatste tien jaar 25 procent meer treinritten zijn gaan rijden. De toename komt voor een deel doordat treinen tot later in de avond blijven doorrijden en doordat er geen uitgedunde dienstregeling meer is tijdens de vakanties. Maar uiteraard is het aantal treinritten ook toegenomen door nieuwe treinverbindingen. Zo zijn er de afgelopen jaren meer treinen gaan rijden tussen bijvoorbeeld Schiphol en Lelylstad-Zwolle, Groningen en Zwolle, Schiphol en Nijmegen, Breukelen en Utrecht, en Arnhem en Nijmegen.

Steeds belangrijker
Doordat er steeds meer treinen in Nederland rijden, wordt het op tijd rijden steeds belangrijker, maar moeilijker. Immers als er op een druk netwerk vertraging ontstaat, werkt dat sneller door naar andere treinen. Bij winterse omstandigheden kan het Nederlandse spoor de drukte sneller niet meer aan. Daarom wordt er dan preventief 18 procent van alle NS-treinen geschrapt.