fbpx
sporen

Reizen met speciale kinderen

23 jan 2023 15:17

Reizen met de trein kan een uitdaging zijn voor iedereen, maar voor ouders van kinderen met speciale behoeften kan het extra stressvol zijn. Of het nu gaat om autisme, een lichamelijke beperking of een andere aandoening, het is belangrijk om je goed voor te bereiden op de treinreis. In dit artikel zullen we enkele tips delen over hoe ouders zich kunnen voorbereiden op een treinreis met een kind met speciale behoeften.

Plan vooruit

Als je een treinreis met een kind met speciale behoeften plant, is het belangrijk om hier ruim van tevoren mee te beginnen. Dit betekent dat je dus alles zorgvuldig moet plannen en voorbereiden. Vermijd drukke tijden, zoals spitsuren. Kies liever een rustigere tijd waarop het minder druk is op het station en in de trein. Denk goed na of je eerste of tweede klas wilt reizen. In de eerste klas is het vaak een stuk rustiger, maar daarom zijn de kosten voor een ticket ook een stuk duurder. Is het kind rolstoelafhankelijk dan is het aan te raden om je reis aan te melden. Je kunt meer informatie vinden over reizen met een beperking op de website van NS.

Bereid je kind voor op de reis

Als je een treinreis met een kind met speciale behoeften plant, is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden op de reis. Dit kan helpen om angst en stress te verminderen en je kind zich meer op zijn gemak te laten voelen. Leg uit wat er gaat gebeuren tijdens de treinreis en laat het kind weten wat hij/zij kan verwachten en wat er van hem/haar wordt verwacht. Zorg dat je tijdens de reis bijvoorbeeld de favoriete knuffel meeneemt om het kind een beetje gerust te stellen. Gebruik eventueel foto’s of tekeningen om de informatie visueel te maken. Maak ook eens een wat korter proefritje en laat je kind wennen aan de trein en de geluiden die hij kan verwachten. Dit kan helpen om angst en stress te verminderen. Maak een visuele planning van de treinreis. Dit kan helpen om je kind te laten zien wat er gaat gebeuren en wat hij kan verwachten. Gebruik bijvoorbeeld pictogrammen om de verschillende stappen uit te leggen.

Neem alle benodigdheden mee

Neem alle benodigdheden mee die je kind nodig heeft om comfortabel en tevreden te zijn tijdens de reis. Dit kan onder meer zijn: snacks en drankjes, boeken, speelgoed, spelletjes, koptelefoons of oordopjes, deken of kussen en medicatie. Zorg ervoor dat je alles in een rugzak voor een kind doet die gemakkelijk toegankelijk is tijdens de reis. Op die manier weet je zeker dat er geen stresssituatie kan ontstaan en dat is wel zo prettig, voor iedereen!    

Dit bericht is een partnerbericht en valt buiten de verantwoording van de redactie van Treinreiziger.nl.