fbpx

Reizigers weten dat trein veilig is

04 mrt 2013 10:22

Treinreizigers weten dat reizen per trein relatief erg veilig is. Dat blijkt ook uit een enquête onder 383 reizigers, schrijft Ira Helstoot, hoogleraar Besturen en Veiligheid, in een opinie-artikel in de Volkskrant. 

De enquête is anderhalve week geleden door masterstudenten ´Besturen van Veiligheid´ van de Radboud Universiteit Nijmegen gedaan in Utrecht Centraal. Elf procent van de geïnterviewden denkt dat treinreizen onveiliger is dan autorijden, vliegen, fietsen en lopen. Tweeëntwintig procent van de respondenten is bereid meer te betalen als de treinveiligheid verhoogd wordt.

Als de reiziger honderd miljoen extra mag investeren in het spoor, zou 89 procent van de geïnterviewden dat niet besteden aan extra treinveiligheid.

De hoogleraar verbaast zich in de krant dat de spoortop van ProRail hamert op extra investeringen in ATB-vv. De hoogleraar wijst erop dat de trein al het veiligste vervoersmiddel is. "De investering in ATB-vv is daarmee disproportioneel: met dat geld kunnen elders veel meer mensenlevens worden gered", aldus Helstoot in de Volkskrant.