fbpx

RET test nieuwe betaalmethodes

09 jan 2017 18:55

De RET zet in 2017 concrete stappen om nieuwe betaalmethoden in te voeren. Nu zijn reizigers verplicht om de ov-chipkaart te gebruiken, maar straks kunnen reizigers ook betalen met hun mobieltjes, bankpassen en barcodes.

"Op korte termijn wordt samen met Vodafone en KPN gestart met het betalen met je mobieltje voor de eerste duizenden reizigers" zegt directeur Pedro Peters van de RET. Eind 2015 is er al een proef geweest met 200 testreizigers, toen was het nog de gedachte dat reizen per smartphone mogelijk al in 2016 beschikbaar zou komen. Met de nieuwe proef mogen veel meer mensen meedoen. Alhoewel RET de proef aankondigt, zal het een proef zijn waar ook alle andere vervoerders in Nederland aan mee zullen doen.

RET start deze zomer met betalen met barcode. Als eerste met het Luxor Theater, waarbij de theaterbezoekers hun vervoer online kunnen bestellen. "De barcode geeft toegang tot het OV" legt Peters uit. Alleen bij de trein wordt er tot nu toe gebruik gemaakt van e-tickets. RET is de eerste vervoerder die dat bij de bus, tram en metro gaat toepassen. 

Ook moet er in 2017 een proef komen waarbij reizigers met de bankpas kunnen reizen bij zowel RET als de HTM. Dat is ook een lang gekoesterde wens van de ov-bedrijven. Het was aanvankelijk het idee dat er eind 2014 of begin 2015 al een proef zou komen. De proeven die er tot nu toe zijn geweest, zijn zonder reizigers geweest. 

 “Deze nieuwe betaalmethoden komen niet in plaats van, maar als extra keuze naast de vertrouwde OV-chipkaart om het OV zo laagdrempelig en makkelijk mogelijk te maken”, zo benadrukt Peters tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.