fbpx

Rover bekritiseert geschrapte treinen tijdens SAIL

Om rond Amsterdam langere treinen tijdens SAIL te kunnen inzetten worden op enkele trajecten elders in Nederland treinen geschrapt. Het gaat om de trajecten Nijmegen – Wijchen en Rotterdam – Gouda. Daar rijden in de spits tijdens SAIL de helft minder Sprinters dan gebruikelijk. Reizigersorganisatie Rover is niet blij met de maatregelen.

Volgens de vereniging zijn de maatregelen het gevolg van een gebrek aan materieel en personeel. De vereniging wil weten of er geen andere oplossingen mogelijk zijn. De maatregelen zijn van kracht van woensdag 19 tot en met vrijdag 21 augustus. Rover vindt het halveren van de Sprinterdiensten in de spits onacceptabel. "Met de jaardienstregeling zet NS een belofte neer. Reizigers moeten erop kunnen rekenen dat NS zich, behoudens overmacht, aan die belofte houdt,” stelt de reizigersvereniging.

NS wijst erop dat de geschrapte spitstreinen normaal gesproken veel forensen vervoeren, maar door de vakantie zijn dat er nu minder. Daarom valt de overlast volgens het spoorbedrijf mee. Toch is de beslissing opmerkelijk, omdat NS drie jaar geleden is gestopt met het voeren van een uitgedunde zomerdienstregeling

Rover betwijfelt of NS voldoende creatief is geweest in het organiseren van extra materieel. "Een evenement als SAIL is vroegtijdig bekend. NS zou hierop dus kunnen anticiperen met personeels- en materieelonderhoudsroosters.” Rover wil samen met de andere consumentenorganisaties met NS in gesprek over de ‘houdbaarheid’ van de dienstregeling bij evenementen.