fbpx

Rover: demissionair kabinet moet strippenkaart behouden

25 feb 2010 11:25

Het afschaffen van de strippenkaart in nieuwe gebieden is volgens Rover controversieel en mag daarom niet door het demissionaire kabinet worden uitgevoerd. Dit schrijft Rover aan de leden van de Tweede Kamercommissie Verkeer & Waterstaat. Rover vraagt wel de motie-van Gent over een toezichthouder op het openbaar vervoer aan te pakken.

De reizigersvereniging werkt aan een OV-manifest ten behoeve van het verkiezingsprogramma van de politieke partijen. Na de val van het kabinet-Balkenende IV wordt het land geregeerd door een demissionair kabinet dat geen controversiële besluiten mag nemen. ROVER vraagt zich af wat dit betekent voor het openbaar vervoer. Het kabinet werkte aan verschillende belangrijke besluiten op het gebied van OV, waaronder de strippenkaart en de motie-Van Gent.

Duaal systeem
Er was sprake van dat de strippenkaart mogelijk in april definitief in Amsterdam zou verdwijnen. Daarvoor had de stadsregio Amsterdam een verzoek ingediend.  Zeer controversieel, vindt Rover. Vorige maand nog ondertekenden ruim 35.000 mensen een petitie tegen het afschaffen van de strippenkaart. De reizigersvereniging maakt zich sterk voor een duaal betaalsysteem in het openbaar vervoer. “Wij hopen dat de formateurs van het volgende kabinet nu in elk geval goed beseffen dat de klantvriendelijke invoering van een goed functionerende OV-chipkaart een topprioriteit voor de OV-sector is en dat de strippenkaart niet moet worden afgeschaft”, stelt Rover.

Motie Van Gent
De motie-van Gent moet volgens Rover wel uitgevoerd worden. In de motie staat het uitbouwen van de Vervoerkamer van de NMa tot een toezichthouder op het openbaar vervoer centraal. “Deze motie werd kamerbreed gesteund en is dus kennelijk niet controversieel. Wij zouden graag zien dat daar verder aan wordt gewerkt".