fbpx

Slimste OV-idee is mega tablet met reisinfo

04 feb 2015 10:14

De winnaar van de Slim OV-idee vakjuryprijs van € 10.000 is de Last Mile Planner (LAMP) van reisplanner Go About. Het idee omvat een soort reuzentablet die op stations en andere populaire locaties moeten komen. Op de mega tablet kunnen reizigers via een interactieve kaart vervolgens hun reis plannen naar de belangrijkste bestemmingen in de omgeving.

De jury beoordeelde de inzendingen onder andere op haalbaarheid, duurzaamheid en innovatie. Het idee van GoAbout – ingezonden door Jacco Lammers – maakt de reis voor de reizigers een stuk eenvoudiger, vindt de jury. "Dat motiveert mensen om het ov te nemen. Ook de bezoekers van Rotterdam kunnen zo heel eenvoudig de bijzondere plekken in de stad ontdekken", legt de jury de keuze uit. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag gaat samen met Jacco Lammers en de vervoerders aan de slag om het idee te realiseren. GoAbout won eerder al de vakprijs van de Blije Reizigersprijs.

In totaal deden 150 mensen een poging om de prijs binnen te halen. Ook Treinreiziger.nl-redacteur Hildebrand van Kuijeren deed een poging. Hij vindt dat de reisinformatie bij omleidingen moet verbeteren. Als het aan Van Kuyeren had gelegen waren er verwijsborden gekomen vanaf opgeheven haltes naar vervangende haltes. Zijn idee werd eerder weliswaar genomineerd, maar viel uiteindelijk buiten de prijzen. 

Ook het publiek kon stemmen op hun favoriete idee. De bijbehorende prijs – een cheque van € 1.250,00 – ging naar het idee Efficiënt plaatsnemen van Pieter van Beurden. Hierbij wordt de drukte in de verschillende coupés met ledlampjes (groen, geel, oranje, rood) op de buitenkant van de deuren aangegeven. Zo kunnen reizigers sneller zien in welk deel van het voertuig het rustiger is.

Vorig jaar werd de prijsvraag voor het eerst georganiseerd. Toen won het idee voor een tijdelijke opvallende bushalte. Die zogenoemde pop-up bushalte werd tijdens de prijsuitreiking gepresenteerd.