fbpx

Sloop oude spoorbrug Zwolle van start

12 sep 2011 18:39

De oude spoorbrug tussen Zwolle en Hattem ruimt vanaf vandaag, 12 september, definitief het veld. De brug wordt gesloopt nu spoorbeheerder ProRail de naastgelegen nieuwe spoorbrug de Hanzeboog in gebruik heeft genomen. De oude stalen delen worden de komende dagen en weken op pontons via de IJssel afgevoerd.

De sloopwerkzaamheden worden door aannemer Tebezo uit Genemuiden gecoordineerd. De brug bestaat onder andere uit een hefdeel, boog, spoordijk, pijlers op land en in de rivier. Van de stalen brugdelen wordt de karakteristieke boog als eerst afgevoerd via een ponton. Vanaf maandag 19 september worden hijskranen (700 ton) ingezet om de andere brugdelen te verwijderen.

Historie
Met de sloop van de spoorbrug verdwijnt een stuk spoorhistorie. De spoorbrug werd in 1864 aangelegd om de ontwikkeling van Noord- en Noordoost-Nederland vooruit te helpen. Nu het spoorvervoer weer verder ontwikkelt, onder andere door de komst van de Hanzelijn, is er een nieuwe spoorbrug nodig. Deze ´Hanzeboog´ is afgelopen zomer volledig in dienst genomen. De Hanzelijn verbetert de verbinding tussen de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland.

  • Foto: Stefan verkerk, zowel de oude als de nieuwe spoorbrug zijn op de foto te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *