fbpx
Foto: Stefan Verkerk

Smart-OV en FlixBus winnen prijs

Dat reizigers in de toekomst ook met hun smartphone kunnen betalen in het openbaar vervoer is de beste verbetering van 2015. Daarmee is Smart-OV de winnaar van de Blije Reizigersprijs van Railforum. De vakprijs, die dit jaar niet door Railforum maar door OV-Magazine wordt uitgereikt, gaat naar Flixbus.

Vorig jaar reikte Railforum een jury-prijs, vakprijs en publieksprijs uit. Dit jaar heeft de kennisorganisatie vijf projecten genomineerd en werd de prijs alleen door het publiek bepaald. OV-Magazine heeft de vakprijs voortgezet en koos Flixbus als winnaar. Flixbus was niet door Railforum genomineerd.

“FlixBus heeft het geflikt: intercitybussen op binnenlandse relaties waar de trein het laat liggen,” stelt OV-Magazine in het juryrapport. “Met deze nieuwe directe verbindingen schudt FlixBus de Nederlandse ov-sector wakker. Welkom in Nederland. Dat jullie komst – net als in Duitsland – maar tot meer productverbeteringen mag leiden, op de weg en op het spoor. Bijvoorbeeld door snelle, rechtstreekse railverbindingen (ook met het Ruhrgebied en de Vlaamse Ruit), scherpere tarieven en betere wifi. Meer keuze betekent blijere reizigers.”

De publieksprijs werd vanmiddag door Rover-voorzitter Arriën Kruyt overhandigd aan Inge Keur van GVB voor de proef Smart-OV. Opmerkelijk is dat de proef nu al wordt beloond door Railforum, omdat alleen gerealiseerde verbeteringen in aanmerking komen voor de prijs. Smart-OV werd genomineerd nog voordat de proef met reizigers überhaupt begon. Pas vandaag is de proef gestart met 200 reizigers. Als alles meezit wordt het betalen met de smartphone in 2016 uitgerold.

Vorig jaar was RET met Reizen op Rekening de grote winnaar van de Blije Reizigersprijs en in 2013 was open-data strijder Stefan de Konink de winnaar.

Foto: Flixbus-oprichter André Schwämmlein in Amsterdam bij de lancering van het ic-bussen netwerk