fbpx

Snelle trein Eindhoven – Düsseldorf stap dichterbij

De kans op een snelle intercityverbinding Eindhoven-Düsseldorf via Venlo en Viersen lijkt een stuk groter te zijn geworden. De Duitse regering is nu toch bereid het spoor tussen Kaldenkirchen en Dülken te verdubbelen. Dat zegt CDA-tweede Kamerlid Martijn van Helvert tegenover L1 Limburg.

Van Helvert was samen met enkele andere Kamerleden in Berlijn op bezoek bij staatssecretaris Enak Ferlemann van Verkeer. De kamerleden uit de commissie Infrastructuur pleitten tijdens het gesprek voor spoorverdubbeling tussen Kaldenkirchen-Dülken. En niet zonder succes, zo lijkt het.

Tot voor kort zag het ernaar uit dat de verdubbeling van het spoor niet zou worden opgenomen in het verkeersplan van de Duitse regering, dat loopt tot 2030. Maar volgens Van Helvert heeft de Duitse staatssecretaris toch een toezegging gedaan om het spoor te verdubbelen. 

Dat de spoorverdubbeling in het Duitse verkeersplan ontbrak komt volgens Van Helvert doordat het project was gekoppeld aan een ander spoorproject rond Viersen. Ferlemann heeft volgens het CDA-Kamerlid nu toegezegd dat die koppeling verdwijnt en dat het spoor verdubbeld gaat worden.

Van Helvert verwacht dat door de toezegging een snelle trein Eindhoven – Düsseldorf over ongeveer 7 jaar mogelijk wordt, dus rond 2023. Een snelle verbinding Eindhoven – Düsseldorf staat al jaren hoog op het verlanglijstje van de regio. Er gaan zelfs stemmen op om een hogesnelheidslijn Den Haag – Düsseldorf te realiseren, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat die er (op korte termijn) gaat komen.

De komende jaren zullen treinreizigers die via Venlo naar Duitsland willen moeten blijven overstappen in Venlo. Düsseldorf wordt vanaf volgend jaar wel beter bereikbaar vanuit de richting Arnhem. Abellio start vanaf media april namelijk met een uurlijkse treindienst Arnhem – Düsseldorf.